В четвъртък гръмна голяма скандал между превозвачите и премиера Кирил Петков. До това се стигна, след като той изгони превозвачите от срещата им в Министерския съвет ( МС) казвайки им, че „той определял правилата и на който не му харесвало - да напуснел“, а след това им посочил вратата.

Сега скандалът се разрази с още по-голяма сила. До това се стигна след пост на милионера-министър Николай Събев в личния му фейсбук профил.

„В предишните години държавата е раздавала щедро и без много да внимава субсидии и на автобусните превозвачи. Вече има повече контрол, и това доведе до протести. 

Контролът не е самоцел. Той трябва да спести пари на всички нас, и да подреди правилно отношенията в икономиката.

Филмът с няколко послушни транспортни фирми на “държавна хранилка “ приключи. 

Продължаваме промените.

За нормална държава“, написа транспортният министър.

По думите му премиерът бил нагло прекъснат на въпросната среща и заради това превозвачите напуснали. 

Освен това Събев бе категоричен, че няма да подаде оставка.

Това провокира остра реакция от страна на превозвачите.

„На 18 май сме обявили спиране на целия автобусен транспорт в страната и блокиране на абсолютно всички транспортни връзки. Това не може да продължава – администрацията да се подиграва с нас“, обяви в сутрешния блок на bTV Магдалена Милтенова, председател Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„В крайна сметка излезе една истина, ние не сме били на тайна среща, няма нищо тайно и нищо лично“, обяви Милтенова по повод изтеклия запис от срещата. От думите й стана ясно, че записът е направен и предоставен от хора от Министерския съвет.

Милтенова напомни и какво са исканията на превозвачите: намаляване на цената на горивата посредством премахването на биодобавката и намаляване на акциза; изплащане на обещаните субсидии на превозвачите и обхватът на тол системата да не се разширява.

„Искаме компетентен министър. Искаме министър, който милее за автобусния бранш, не министър, който напада автобусния бранш, не е министър, който напада превозвачите, които осигуряват 20% от брутния вътрешен продукт“, допълни председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!