Веселин Марешки опроверга опити за внушения, направени в предаването "Открито" на БНТ и изпрати писмо до генералния директор на БНТ Вяра Анкова и до председателя на СЕМ Мария Стоянова. Това се казва в изявление на движение "ВОЛЯ" на бизнесмена Веселин Марешки, изпратено до медиите.

„В последното си предаване от 27.04.2017г. Валя Ахчиева тенденциозно направи опит за дискредитиране на аптеки „Марешки”. От репортажа стана ясно най-вече, че водещата не е добре запозната с темата на репортажа, но пък упорито се опита да внуши, че в работата на фирмата има нещо нередно. Това категорично не отговаря на истината“, заявява в писмото Веселин Марешки. Според него обявената като основна тема - реекспорт на скъпоструващи лекарствени продукти, по никакъв начин не е свързана с излъченото, нито доказано от авторката.

Пет дни след излъчването на материала компетентните органи – НЗОК чрез РЗОК, извършиха проверка, която доказа, че няма нищо нередно в работата на аптека „Марешки“ в Силистра.

„Този репортаж не само постави под въпрос „професионализма” на г-жа Ахчиева, но беше опит за уронване доброто име на аптеки „Марешки”, на редица лекари и специалисти. Изнесените в „разследването” й данни са нелепи за всеки специалист, но за зрители без медицински и фармацевтични познания, може би са прозвучали достоверно. Подобни внушения обслужват интереса на истинските извършители на реекспорт и могат да доведат до там, че за българските граждани препаратът „Хюмира“ да не бъде наличен на пазара“, казва още Веселин Марешки. Той подчертава, че това не е първи опит на журналистката да очерни името му. “Какво я мотивира да го прави и защо тези материали излизат в ефир, оставям на Вас да проверите“, се казва още в писмото.

„Изложените твърдения, че скъпият препарат „Хюмира“ се купува от „мъртви души“ и „мними пациенти“, бяха голословни и очевидно си противоречаха със записаните интервюта с пациент и лекуващите го лекари в предаването. Процесът по назначаване на лечение с този препарат е сложен и отнема два-три месеца. В него участват множество независими лекари, лечебни заведения, чрез НЗОК и РЗОК. Абсурдно е да се твърди, че е възможно да има организирана схема за неправомерно предписване на лекарството“, категоричен е Марешки. Той изразява съжалението си, че журналистката не е проверила детайлно фактите по темата, преди да е запознае зрителите с тях.

Ето какво се казва в официалното писмо от Веселин Марешки. Публикуваме го без редакторска намеса: 

ДО
Г-ЖА ВЯРА АНКОВА
ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР
БНТ
Копие
ДО Г-ЖА МАРИЯ СТОЯНОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЕМ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО АНКОВА,
В последното предаване „Открито“ на Валя Ахчиева от 27.04.2017г. непрофесионално и тенденциозно беше направен опит за дискредитиране на аптеки „Марешки”. От репортажа стана ясно най-вече, че водещата не е добре запозната с темата на репортажа, но пък упорито се опитваше да внуши, че в работата на фирмата ни има нещо нередно. Това категорично не отговаря на истината. Обявената като основна тема - реекспорт на скъпоструващи лекарствени продукти, по никакъв начин не беше свързана с излъченото, нито доказана от авторката.


Нахвърлянето на цифри за извършени продажби и стойност на реимбурсираните лекарства на аптека „Марешки” в гр. Силистра, оставиха в заблуда зрителя, че това са необичайни за аптеката продажби. Нужно е да се подчертае, че само част от аптеките в България продават скъпоструващи лекарствени продукти. Причините за това бяха изтъкнати в репортажа от магистър-фармацевт на аптека, която не работи с тези продукти-а именно, че стойността им е твърде висока, аптеките трябва да ги закупят от своите доставчици, да ги съхраняват и да ги продадат на пациенти, когато има такова търсене и едва след тридесет дни от представяне на рецептата за заплащане от аптеката в РЗОК, те да бъдат заплатени от НЗОК. Аптека „Марешки” в гр. Силистра е единствената в града, която работи със скъпоструващи лекарствени продукти и няма нищо необичайно в това, че именно тя е предпочитана от пациентите. Водещата на предаването дори не си е направила труда да провери статистиката, че в региона има високи нива на заболявания от ревматоиден артрит и псориазис. Лекарството „Хюмира”, което е обект на репортажа, е предназначено именно за тези заболявания.

Ахчиева некоректно намеква за някакво въздействие върху лекарите и издаването на протоколи за „Хюмира”. Тя очевидно не знае, че аптеките само отпускат лекарствени продукти, но не ги предписват. Контролът по предписване и отпускане на скъпоструващи лекарства е сложен и бавен процес, в който са ангажирани множество независими лекари, които дори териториално се намират в различни градове, лечебни заведения, вкл. НЗОК и РЗОК. Цялата процедура по назначаване на лечението с „Хюмира” започва след посещение на пациента при личния лекар, който го изпраща при ревматолог. Той назначава пълни изследвания, събира цялата информация и документация и изпраща пациента на специализирана комисия, която дава експертно становище. Следва извършване на проверка и издаване на експертиза от специална комисия, създадена към НЗОК. Издаденият и одобрен от всички тези лекари протокол се заверява в РЗОК, чак след което лекуващият лекар издава рецептурна бланка за отпускане на „Хюмира”.

Изложените в репортажа твърдения, че препаратът се купува от „мъртви души” и „мними пациенти”, бяха голословни, дори очевидно противоречаха на записаните интервюта с пациент и лекуващите го лекари, които през цялото време твърдяха, че пациентът реално провежда лечение с лекарствения продукт „Хюмира” и че наистина има заболяване, което предполага приема му. В целия репортаж хаотично бяха нахвърляни объркани твърдения, които издаваха некомпетентността на авторката.

Този репортаж не само постави под въпрос „професионализма” на г-жа Ахчиева, но беше опит за уронване доброто име на аптеки „Марешки”, на редица лекари и специалисти. Изнесените в „разследването” й данни са нелепи за всеки специалист, но за зрители без медицински и фармацевтични познания, може би са прозвучали достоверно. Подобни внушения обслужват интереса на истинските извършители на реекспорт и могат да доведат до там, че за българските граждани препаратът „Хюмира“ да не бъде наличен на пазара.

Уважаваме Вашата зрителска аудитория и не бихме искали тя да бъде подвеждана, заради един тенденциозно подготвен материал. Още повече в обществена телевизия, каквато е БНТ. Използвам случая да подчертая, че това не е първи опит на въпросната журналистка да очерня името и бизнеса ми. Какво я мотивира да го прави и защо тези материали излизат в ефир, оставям на Вас да проверите. Именно тази тенденциозност ме кара до момента да отказвам интервю на запис на г-жа Ахчиева, защото нямам никакво доверие в нейната обективност и професионализъм. По конкретния случай разполагаме с протоколи от проверка на компетентните органи от 02.05.2017 г., които потвърждават, че няма нищо нередно в работата на аптека „Марешки“ в Силистра.
Позовавайки се на Етичния кодекс на българските медии, който БНТ е подписала, настоявам за право на отговор и това писмо до Вас да бъде изчетено в пълен обем в предаването на Валя Ахчиева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!