Има доста неща, които ме притесняват в тази конвенция. Тя не е насочена към европейците, а към емигрантската война. Говори се за обрязване например. Това е писано от безработни лесбийки според мен. Това заяви по повод на скандалната Истанбулска конвенция в ефира на "Събуди се" Андрей Слабаков.
"Прочетете я тази конвенция. Аз просто мога да чета и между редовете. В тази конвенция на нито едно място не се споменава думата майчинство и бременност, а нали става въпрос уж за защита на правата на жените. Защо тези думи не се споменават", запита той.

"Децата все по-често започват да срещат гей двойки и т.н. До някаква степен всички си мислят, че няма да се случи на тяхното дете, но се случва. В конвенцията са се опитали просто да вмъкнат това, че ние трябва да разбираме и хората, които искат да променят пола си", каза Жени Калканджиева, която също бе в студиото.

"В конвенцията ясно е описано какво означава пол. Там е написано, че има и социален пол. Хората, които се раждат с малко повече женски или мъжки хормони - преди е било тип заболяване, сега не", каза тя, но бе прекъсната от думите на Слабаков: "Това е психическо разтройство, бе, щом има рецепти за лечение, значи очевидно е болест. Това са страшни номера".

"Имам много приятелки с хормонални проблеми и вярвай ми, лекуват се трудно. Просто ние трябва да приемаме такива хора", довърши мисълта си Калканджиева.

"Хора, вие сте в грешка. Това не е заболяване, огледайте се в какво време живеем", намеси се в дебата Лора Крумова.

"Искам да благодаря на православната църква. Евала! Някой се опитва да обърква децата ни, а те заеха много ясно, хубава и точна позиция", каза Слабаков.

"Тази конвенция, в този си вид, не трябва да бъде ратифицирана", отсече Слабаков.

Според Калканджиева трябва да продължат дебатите по темата, а документът да бъде изчетен много внимателно от всеки.