„Има такъв народ“ имат една единствена точка в своята програма – мажоритарни избори и се отметнаха от нея в следващата секунда, след като влязоха в парламентарния бюфет и нападнаха кюфтетата. Ако има избиратели, които обичат да бъдат лъгани, да продължават да ги подкрепят.

Това заяви зБорислав Цеков, председател на Института за модерна политика, доктор по конституционно право в БАН, университетски преподавател и политик, пише Tribune.bg. 

По думите му когато предлагаш мажоритарни избори, трябва да си наясно какви ще бъдат последствията от това, а последствията биха били лоши за партия като тази на Слави Трифонов, защото при същата мажоритарна система по-малките партии трудно успяват да вкарат народни представители.

„Аргументите, които сега чуваме, че трябвало да се подготви внимателно, че нямали готовност, това е малко като онзи филм „Тати ще ми купи колело, ама друг път“.

Защото ако не са използвали тази идея само като един предизборен трик – защо не казаха преди самите избори, защо не бяха честни към гражданите, да им кажат „Ние сме зад тази идея, но тя не може да стане веднага.

Това може да стане след много време, след много подготовка“, а го казват след изборите. Подведоха избирателите“, категоричен е Борислав Цеков.

Той коментира и поведението на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов вчера, който се закле и дори не гласува впоследствие.

„Това показва отношение към държавността, отношение към волята на Суверена, защото г-н Трифонов вече не е един шоумен, не е актьор, не е водещ на предаване, не е продуцент, той е слуга на народа.

Длъжен е да работи, за което му се плаща заплата от бюджета на данъкоплатците. Бидейки слуга на народа, той трябва да се явява на работа.

Когато е възпрепядтсван, както е в случая по уважителни причини, но има и техническа възможност и да се гласува, и т.н., би трябвало да го прави“, подчерта Цеков.

На въпрос до какво би довело това поведение „антиГЕРБ на всяка цена“ за бъдещето на управлението и този парламент, той отговори така:

Предстои да видим до колко оформящият се анти ГЕРБ-фронт е солиден и до колко ще стигне до края в силите си.

Иначе, нормално е опозиционните партии, след едно дълго, десетилетно управление на ГЕРБ, да се противопоставят категорично на тази партия, да я изолират. Очевидно такава е волята и на избирателите, които са ги пратили в парламента“, посочи Борислав Цеков.

Според него най-важният извод след първия ден на 45-ото Народно събрание е, че в този парламент няма нито една политическа сила, която да поставя на първо място най-важния въпрос за българските граждани, въпроса за доходите и въпроса за борбата с бедността.

„Занимават се с процедурни въпроси. Да сме променяли Конституцията, мажоритарни избори, Висш съдебен съвет, с всичко останало, само не и с това, което е най-важното за българските граждани. Очевидно нямат визия, нямат капацитет“, каза в заключение Борислав Цеков.