Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов най-накрая реши да говори за политическата обстановка в страната, идващите извънредни парламентарни избори, случващото се в партията му и Народното събрание (НС). За първи път той не използва фейсбук профила си за това, а гостува в предаването "Политически НЕкоректно" по БНТ.

Защо се покриха ИТН и Слави с тайнственост
"Тайнственост ми звучи все едно става дума за нещо свързано с литература, картини и т.н. Няма тайнственост, има логично поведение – след като медиите са такива, то защо трябва да се дават интервюта.
 
Човек дава интервю, когато има какво да каже. В продължение на много години съм говорил много. Самият аз съм правил много интервюта", заяви Трифонов в отговор на това защо коментира нещата само от фейсбук профила си.
 
"Ето ти пример защо сме на 112-то място по свобода по словото. Този, който отиде в Комисията на Манолова – целият интернет е взривен, а националните медии се правят, че го няма. Това, което каза той звучи ли като за една нормална държава. Как е възможно това?", каза още той.
 
"Какво стратегическо има в това, което правим? Какво стратегическо има в морала, в свободата на словото?
 
Начинът на изразяване вече е в интернет, защото там си напълно свободен. Това е избор! Ако някой не го е разбрал това, то…", оправда се Трифонов.
 
Изборите
"Ще видиш какво ще се случи. След като изборът е в мен и в моите колеги, резултатът ще бъде такъв – повече от ясен.
 
Какво е това условно наклонение "ако спечелим изборите"? Не мога да отговарям "ако"… "когато-тогава" – така Трифонов отговори на въпрос дали ще е министър-председател, ако партията му спечели извънредните избори
 
"Тръгнах да правя партията, защото отказаха да признаят референдума, а не защото ми се става политик. Не съм мислил да ставам депутат. Трябваше да реша - и аз реших.

В следствие на този ход - не може да отречеш, че сега ситуацията е много различна. Трябва да бъде изтрито и изчегъртано това, което направи ГЕРБ. Независимо кога, но това нещо ще се махне", закани се Трифонов.

Коалиции
Лидерът на ИТН бе попитан и с кои партии ще се коалира след предсрочните парламентарни избори: "Зависи от това, което реши суверенът. Това ще стане ясно след 11 юли. Не искам да бягам от никакви въпроси, но не се знае дали народът ще реши същото".

"БСП е била най-слабата и беззъба опозиция, която е съществувала. Нинова казва, че няма да си подава оставката за загубата на изборите на партията й - това видиш ли нея не я касае, а ги касае хората около нея.

БСП е част от цялото това статукво. Доказателство за това е когато онзи ден заедно с ГЕРБ и ДПС решиха да бойкотират парламента, защото така им отърва", така Трифонов отвърна на въпрос защо не приеха подкрепа от БСП.

Какво е ИТН
Водещият попита лидерът на ИТН каква е ориентацията на "Има такъв народ" и ето какво каза той: "Това ляво-дясно отдавна се е размило. Съвременният свят е съвсем различен сега - така е според мен. Ако трябва да определим поведението на ИТН... е, да го наречем практично. Но практично в интересите на суверена.

Не е ляво, не е дясно, не е център - тези понятия са овехтели. Но иначе от една гледна точна аз съм десен!".

Конфликтите Запад-Русия-България
"Мисля, че с това трябва да се занимават професионалисти. Аз правя всичко възможно да има такива хора - които знаят какво правят, а не избрани политически фигури. Интересите на суверена трябва да бъдат защитавани. Мисля, че в България има хора, които имат достатъчно добри качества, за да взимат такива решения.

Аз съм емоционално обвързан с Русия, заради това, че съм израснал в Плевен - град на българо-руската дружба, и знаете там колко руски военни са загинали. Но моето разбиране е, че България е част от Европейския съюз (ЕС) и това, което е добре за ЕС е добре и за България.

Трябва да бъдем лоялни партньори на ЕС и НАТО. При всички положения, когато си лоялен на една кауза ще се противопоставиш на друга...", каза Трифонов за това какво е мнението му за международната обстановка и къде е мястото на България.

Мажоритарният вот
"Нещо не мога разбера - аз непрекъснато говоря, а после все едно нищо не съм казал.
 
Каква партия? Какви 5 лева като на законен референдум народът ясно се изрази за мажоритарния вот. Какво казват тия, които са от различните парии? Нали хората вече са го казали.
 
Да, парламентът трябва да го приеме, но не може да се приеме от парламент, който няма необходимото време. Има една определена работа, която трябва да се свърши, за да се случи мажоритарният вот.
 
Трябва да мине не много, а достатъчно време и ще се реализира това, което иска суверенът.

Никога нищо не съм обещавал. Единственото, което съм правил е когато нещо може да се случи и аз съм поемал отговорност, то то да се случи", така Трифонов отговори на въпрос защо повечето хора останаха с впечатление, че от ИТН са се отказали от мажоритарния вот.

"Самозабравили се хора. Един човек от ГЕРБ изкрещя на Атанасов оня ден в НС "Ей, гном, не се ядосвай, защото пак ще получиш инсулт". Това е една част от българския парламент. Мога и да кажа кой от ГЕРБ го направи - това е Лъчо по прякор Мозъка. Така изглежда българският парламентарен живот. На кой му харесва това?", допълни Слави.

Президентските избори
"Те са ми малко далече. Когато дойдат ще се случи. Сега има много по-важни неща. Много неща, които в момента се случват и са от огромно значение.
 
Сега трябва да се взимат правилните, адекватните решения.
 
Не мога да отговоря дали ИТН ще има кандидат за президент и кой ще е той, ако можех щях да кажа.
 
Поведението ни и поведението ми ще се стремя да бъде адекватно", така Трифонов отговори на въпрос дали ИТН ще има свой кандидат за президент на предстоящия вот за държавен глава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!