Областният съвет на ИТН във Варна разпространи отворено писмо по повод решението на партията да напусне управлението на четворната коалиция. От Областния съвет в морския град са категорични, че застават твърдо зад решението на лидера им Слави Трифонов.

„Червена линия, която с всички възможности дадени ни от Конституцията и законите, няма да позволим да се пристъпва“, казват още в своята позиция от ИТН-Варна.

Ето и какво написаха те:

Уважаеми съграждани,  

От името на Областната и общинските структури на ПП “Има такъв народ”  - Варна, изразяваме безусловната си подкрепа и солидарност с изразената гражданска и политическа позиция от 8 юни 2022 г. на председателя на ПП “Има такъв народ”, г-н Станислав Трифонов !  

Солидарни сме с политическите позиции и решенията на ръководството на ПП “Има такъв народ”, народните представители от парламентарната група, министър Теодора Генчовска, министър Гроздан Караджов и министър Александър Николов.

След месеци на компромиси с недалновидната бюджетна и финансова политика на кабинета, в името на държавността и тежката ситуация в региона, към действията на премиера и останалите три партии в коалицията,  бе достигната Червена линия, в чието нарушаване няма да бъдем съучастници.  

Червена линия, която с всички възможности дадени ни от Конституцията и законите, няма да позволим да се пристъпва.  

Ще мобилизираме цялата си гражданска енергия, за да не бъде свалено, със задкулисни договoрки,  ветото над Република Северна Македония за започване на преговори, за влизане в Европейския съюз до края на председателството на Франция през месец юни.  

Политиката на ПП   “Продължаваме промяната”, водена от премиера г-н Кирил Петков и вицепремиера г-н Асен Василев е проводник на чужди интереси, петнящи историята и настоящето ни. Мерзките им действия и опити да вербуват народни представители от партията ни, са грозна злоупотреба с частните интереси на лица готови да предадат доверието на своите избиратели и страната си.  

Консенсусът в българското общество е категоричен - Северна Македония следва да е изпълнила справедливите българските условия!

На днешното парламентарно заседание министър Генчовска разкри чудовищни отстъпки от страна на премиера, по отношение правата на българите в Северна Македония, както и отстъпки от българската позиция за т.нар. „македонски език“. Това е явно предателство на националните ни интереси, без аналог в историята на българския преход.  

Декларираме своята подкрепа и даваме мандат на парламентарната група и ръководството на ПП “Има такъв народ” да упражнят  своите законови правомощия за бързо отстраняване от властта на лицата и структурите работещи срещу интересите и бъдещето на България по темата Северна Македония !  

Областен съвет на ПП ИТН Варна

С уважение: Александър Тодоров-областен координатор