В ролята на булката-беглец ще влезе Слави Трифонов. Той няма да участва в преговорите за кабинет, които от партията му “Има такъв народ” започват официално в зала “Запад” на парламента с всички партии без ГЕРБ, съобщава “Труд”, позовавайки се на източници в ИТН.

Очаква се на разговорите да е зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов, представители на ръководството и вероятно Филип Станев. В същото време президентът Румен Радев започва от 9.00 сутринта консултациите за съставяне на кабинет, като първи на разговорите с държавния глава е ръководството на ПГ на ИТН, а последни в 16,00 часа - от ИБГНИ.

Източници от президентството отбелязаха лаконично, че Радев няма да бърза да връчва първия мандат, преди да се финализират разговорите по инициатива на ИТН, защото това би означавало “пускане на часовника” и влизане в 7-дневния срок за представяне на кабинет от страна на кандидата за министър-председател на най-голямата парламентарна група. Президентът няма срок за връчване на първия мандат, но няма и да бави излишно процедурата, отбелязаха от “Дондуков” 2.

В сряда вечерта лидерите на парламентарните формации са получили първо обаждане по телефона от ИТН, с устна покана за преговорите. А в четвъртък към обяд всички парламентарни групи без тази на ГЕРБ имаха и кратките по съдържание писма в кабинетите си в парламента. ПГ на ДПС ще отиде на разговори с ПГ на “Има такъв народ”, каза пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, но отбеляза, че срещата ще се случи, а коментарите остави за след нея.

Поканата към ДПС е за неделя, 25 юли, от 11,00 часа. По същото време на “Позитано” 20 Корнелия Нинова свиква Националния съвет на БСП, на който трябваше да се коментира евентуалното връчване на третия мандат за правителство на социалистите. Сега обаче от БСП ще трябва да решават и дали ще подкрепят правителство на ИТН.

Хората на Мая Манолова са поканени от 11,00 часа в събота, а след тях са от БСП. “Не желаем постове, позиции. “Не желаем да участваме в парцелиране на власт­та”, каза Манолова.

“Едва трети въпрос е обсъждането на техните предложения за евентуален състав на Министерски съвет”, каза Христо Иванов от ДБ.
 
Любопитен детайл е, че с поканите за преговори от ИТН не следват парламентарното представителство на формациите според резултатите от изборите, а са ги подредили явно по своя преценка.

Парламентът ще избира управител на БНБ и шеф на КЕВР

Спрягат двама от ИТН за Управителния съвет на Централната банка

В близките седмици парламентът трябва да избере управител на БНБ, тъй като шестгодишният мандат на сегашния гуверньор Димитър Радев изтече на 15 юли.

В кулоарите на парламента се коментираха неофициално първите имена за поста - на финансиста Любомир Каримански от ИТН, на сегашния подуправител на БНБ Калин Христов, чийто мандат изтича през октомври, и на финансиста Цветан Манчев, който е бил подуправител на БНБ в периода 2003-2009 година.

Ако бъде избран Манчев, запознати отбелязаха, че той вероятно ще номинира за подуправител финансиста Любомир Дацов, който бе посочен за министър на икономиката от Слави Трифонов в първия проектокабинет на ИТН. Депутати отбелязаха, че принципно гуверньорът Радев няма пречки да повтори мандата си, тъй като се ползва с доверието и на международни институции. Новите избраници трябва да избират и председател и член в сектор „Енергетика” на КЕВР.

В дългия списък с изтичащи кандидати, който председателят на 46-о НС Ива Митева изчете, бе и изтеклият мандат на Надзорния съвет на Агенцията по публични предприятия и контрол. Според запознати, всички конкурси едва ли ще тръгнат до края на август, тъй като все още в НС няма избрани постоянни комисии, които пък да създадат процедурните правила.