Лидерът на ИТН Слави Трифонов излезе с пост в социалните мрежи по повод Петър Волгин и отмененото му интервю с руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова.

Спирането на интервюто е по решение на Програмния съвет на БНР. 

Вчера, след новината за поканата към руската посланичка, от посолството на Украйна излязоха с официална позиция. В нея се заявява, че предаване по БНР сее руска пропаганда и дезинформация. Посолството определя предаването на Волгин като "дискредитирано от години" и "подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война". 

Ето какво пише Трифонов:

Искам най-откровено да ви кажа, че за мен да съм свободен да говоря това, което мисля, е едно от най-важните неща в живота ми. Бих го защитавал и го защитавам с цената на всичко. По някакъв личен начин казвам, че свободата на словото е едно от най-важните достижения на една демократична държава.

А, ние такава ли сме? От опит пак ще ви кажа, че не сме точно такава държава. И поредното доказателство е поведението на Българско национално радио към Петър Волгин. Давал съм интервюта на Петър Волгин, той е свободен човек и в тази ситуация заслужава подкрепата на всички журналисти. Ако, въобще, има гилдия, разбира се.

Аз лично го подкрепям от цялото си сърце. Ама Петър Волгин бил русофил, ако ще да е русофоб и да интервюира, когото си ще. Може да не сме съгласни с него, но той трябва да има свободата да изразява мнението си.

Аз, лично съм интервюирал Михаил Горбачов, бившия министър-председател на Русия - Евгени Примаков, бившия кмет на Москва - Лужков, Немцов, големия руски актьор и режисьор Никита Михалков, великия актьор Армен Джигарханян, Йосиф Кобзон, моят приятел Филип Киркоров и още огромен брой руски актьори, политици, шоу звезди, певци. И сега какво да изпитвам срам ли?

Не, аз смятам, че Путин води ужасна, неправомерна и несправедлива война в Украйна и трябва веднага да бъде спрян по всякакъв начин. Но, също така смятам, че аз и екипът ми сме имали честта да интервюираме огромен брой велики руснаци. И това наистина е истинска чест за мен.

Je suis, Петър Волгин!

В същото време от БНР излязоха с официална позиция по казуса. Ето какво се казва в нея:

Ръководството на БНР смята за недопустими и категорично отхвърля опитите за намеса в редакционната политика на медията. Случаят с неизлъченото интервю на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Н.Пр. г-жа Елеонора Митрофанова не трябва да бъде използван за политически цели и внушения.

Решението програма "Хоризонт" да не излъчи интервюто с г-жа Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" на 16 декември е взето в съответствие с приетите правила за редакционната дейност в БНР и професионалните стандарти, в съответствие с обществения интерес, законовата рамка и Етичния кодекс на българските медии.

Програмният съвет, който включва директорите на националните, регионалните и дигиталните програми, е основният орган за саморегулация на медийното съдържание и се произнася за спазването на редакционните стандарти. 

Според него, при реализирането на интервюто с посланик Митрофанова са нарушени чл. 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от редакционните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника и регламентират принципите при отразяване на военни действия и позиции на враждуващи страни. Затова, на основание т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" интервюто да не бъде излъчено в ефир.

Намираме внушенията за цензура за недопустими и спекулативни. БНР като обществена медия строго се придържа към принципите за свобода на словото, обективност и независимост на медийното съдържание и плурализъм на гледните точки при спазване на най-високите професионални и етични стандарти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук