Имам един въпрос. Можете ли, ей така, веднага да кажете какво точно са свършили до сега, за България, българските еврокомисари? Едва ли.

Този въпрос зададе в профила си в социалната мрежа лидерът на ИТН Слави Трифонов. Думите му идват минути, след като представители на партията му официално предложиха д-р Велислава Петрова за поста български еврокомисар.

Ето какво още пише по темата Трифонов в профила си:

"И това е така, защото там основно отиваха хора без необходимото образование, без необходимия опит и без необходимия морал. Единствената им заслуга беше това, че са в правилната политическа партия или женени за някой европейски чиновник.

Тази седмица България трябва да предложи новия, български еврокомисар. Ние сме в интересна ситуация. От една страна, служебният кабинет няма как да вземе самостоятелно решение, заради предсрочните избори, но от друга това е шанс, най-накрая, да се избере комисар не по партийна линия, а по качества.

Българският еврокомисар трябва да е лицето на страната пред Европейския Съюз и европейските институции. Той трябва да е достоен човек и най-важното да има необходимите качества за тази длъжност.

Трябва да бъде доказан професионалист, който да може да работи в международна среда и да представлява България, а не конкретни партийни интереси.

Затова сега нашият еврокомисар трябва да има първо необходимите качества, необходимото образование, необходимия професионален опит и необходимите морални качества.

В настоящата политическа обстановка в страната, без редовно правителство, най-голяма е вероятността да получим същия ресор, а именно - Еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта и затова трябва да излъчим кандидат със силен експертен профил, който да поеме тази отговорност.

Много малко хора комбинират силен научен профил и познаване на Европейско законодателство и политики.

Ние, от „Има Такъв Народ“, смятаме че страната притежава такъв човек.

Това е доктор Велислава Петрова

Д-р Велислава Петрова е експерт с широк международен опит в ООН, Световната банка и други международни организации. Бивш заместник-министър на външните работи, водил ключови за България преговори за Шенген, ОИСР и разширяване на ЕС.

Има широко познаване на Европейското законодателство в сферите на здравеопазване, образование, технологии и иновации. Международно-признат учен с опит в Европа и страните от Глобалния Юг.

Ще ви запознаем накратко с нейното образование и квалификации.

Средното образование:

Национална природо-математическа гимназия, София, България, като завършва със Златна диплома и е първенец на випуска;

Бакалавър, Микробиология със стаж в индустрията от

University of Bristol, Бристол, Великобритания

Първенец на випуска и носител на наградата за най-добър

стажантски научен проект;

Доктор на Биологичните Науки,

University of Cambridge, Кеймбридж, Великобритания

Геномни изследвания за изучаване на имунната система при инфекциозни заболявания и при имунизации.

Научният ѝ труд, публикуван в Science Immunology е сред 100-те най-четени научни изследвания за 2019 г. (Altmetric Top 100) и е отразен в BBC, Financial Times, Forbes и Time Magazine;

Доктор Велислава Петрова е носител на наградите:

“Най-изявените млади личности на България”

- област “Иновации в медицината”;

- лауреат на наградата за 2021г.

“Награда на ректора на Университета в Кеймбридж”;

- награда за водещи учени в сферата на глобалното здраве и устойчиво

развитие.

През 2018 година е ПОСТДОКТОРАНТ, ГЕНОМНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ в Кеймбридж, Великобритания

• Ръководител на партньорства с международни изследователски групи за геномни изследвания и профилиране на имунната реакция при

автоимунни заболявания.

През 2019 година е НАУЧЕН СЪТРУДНИК И ЛЕКТОР към

University of Cambridge, King’s College, Кеймбридж, Великобритания.

2019 – 2020 година работи като Консултант по иновациите в Агенцията на ООН за ХИВ/СПИН, Женева, Швейцария.

През 2021 година е МЕЖДУНАРОДЕН КОНСУЛТАНТ, УПРАВЛЕНИЕ НА РИСКА ОТ БЕДСТВИЯ

Световна Банка, Женева, Швейцария;

От 2022 година е СТАРШИ МЕНИДЖЪР, ЗДРАВНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И ИНВЕСТИЦИИ в Международния алианс за ваксини и имунизации, Женева, Швейцария;

През 2022 – 2023 година, доктор Велислава Петрова беше заместник министър на външните работи в Министерство на Външните Работи на Република България,

Представител на МВнР в преговорите с Европейската Комисия по въпросите, свързани с разширяване на Европейски Съюз, членство на България в Шенген и отпадане на Механизмаза сътрудничество и проверка;

Изключително важно е да се отбележи, че докато беше зам.-външен министър, д-р Велислава Петрова, нито веднъж не предаде българските национални интереси по темата за падане на ветото пред Северна Македония.

Благодарение на нейната твърдост и патриотизъм европейските представители и много наши овластени родоотстъпници бяха принудени да се откажат от първоначалната си безусловна и наведена позиция по тази тема.

През 2023- 2024 година тя е СТАРШИ КОНСУЛТАНТ ПО ЗДРАВНО ЗАКОНОДАТВЕЛСТВО към Международна Здравна Организация, Женева, Швейцария.

В момента, д-р Велислава Петрова, е ГЛАВЕН ПРОГРАМЕН ДИРЕКТОР към Международен Център за Бъдещите Поколения, Брюксел, Белгия.

Аз съм сигурен, че д-р Велислава Петрова, ще бъде достоен еврокомисар, който не само ще се справи със задачите си на тази отговорна длъжност, но и ще защитава българските национални интереси в EС.

Тя е човек, който е постигнал всичко сам, благодарение на своите умения, знания и на своя морал и ние, като нация, можем само да се гордеем с хора като нея.

Ако служебният премиер, Димитър Главчев, се откъсне от партийните зависимости ще може да вземе правилното за държавата решение и да предложи доктор Велислава Петрова като новия български еврокомисар.

Надяваме се и останалите политически партии и всички държавни институции да постъпят държавнически и да подкрепят нейната кандидатура, защото д-р Велислава Петрова е логичният и правилен избор за България."