След над 3 часа обсъждане парламентът прие рамката на държавния бюджет на второ четене. В ранния следобед депутатите подхванаха разглеждането на централния бюджет, което се очаква да продължи и през целия ден утре, информира Дарик. 

В Бюджета за 2020 г. се предвижда приходите в бюджета да бъдат малко над 28 млрд. лева, а разходите – 14 млрд. Предвиждат се трансфери към общините, Държавното обществено осигуряване, Националната здрава осигурителна каса за над 12 млрд.

Вноската в общия бюджет на Европейския съюз пък ще е 1, 4 млрд. лева.

По време на дебата социалистите обвиниха, че финансовото министерство умишлено занижава прогнозата за приходите, за да може в края на годината преизпълнение на приходите и излишъкът да се разпределя с постановления на Министерски съвет.

Опозицията критикува, че Бюджет 2020 е копие на миналогодишния и няма никакви заложени реформи, а само наливане на повече средства.

„Изтърка се технологията да занижаваме приходите и накрая на годината да се оказва, че събираме повече пари. Приходните агенции работели добре, правителството създавало такава добра бизнес среда. Нито едно от тези неща не е вярно.

Последни сме по заплати, сивия сектор е 30% у нас. Народното събрание трябва да разпределя, а не постфактум с постановление на Министерския съвет. Да коригираме прогнозата на финансовия министър Горанов“, призова от трибуната на Народното събрание соцдепутатът Николай Тишев.

Министърът на финансите обаче реагира веднага на обвиненията и се позова на статистиката, според която през последните години има съвсем малко разминаване между планираните приходи и реалните, а отклонение от 1-2% било съвсем нормално.

За текущата 2019 г. той отчете, че се очакват 0,2% неизпълнение на приходите.

Горанов защити и експертите във финансовото министерство и настоя, че те са по-добри от тези в партийните централи.

„Текущата статистика за изпълнението на бюджета дава възможност за определена гъвкавост по отношение на разходната част на бюджета. В края на краищата изпълнителната власт е длъжна да има възможност да реагира в определени ситуации.

В нито един миг правителството не е нарушило Закона за държавния бюджет, правителството не е изхарчило нито лев, една десета от стотинката от преизпълнение на приходите“, отсече Горанов.

По време на дебата социалистите настояваха за премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивно данъчно облагане. От БСП искаха и диференцирани ставки за ДДС на лекарствата и някои храни.

Червените предлагаха и създаването на Фонд за Северозападния регион в размер на 300 млн. и Национален фонд за инвестиции в размер на 500 млн. Социалистите поискаха и повече средства за физическото възпитание на децата.

Нито едно от предложенията на опозицията обаче не бе прието, а финансовият министър Горанов бе категоричен - 4, 5 млрд. лв. щяло да е разминаването в приходите и разходите, ако всички искания на БСП бъдат калкулирани в бюджетната рамка.

Между първо и второ четене „Обединени патриоти“ бяха предложили да се заделят около 2 млн. повече за читалищата и библиотеките в малките населени места.

От ДПС пък настояваха за 120 млн. повече за общините, за да могат да се извърши рехабилитация на общинската пътна мрежа. И техните предложения обаче не минаха в пленарната зала.