Във връзка със започналите дисциплинарни производства с моя заповед и с цел да бъдат съхранени и обезпечени доказателствата временно съм отстранила от работа заместник-началника на Софийския затвор. Информацията, която е събрана в хода на тази проверка доказва, че има много тежки нарушения. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос на заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков във връзка с бягството на двама затворници от Софийския затвор.
„В деня на бягството бе разпоредена проверка, която се случи на 12 април, относно фактите и обстоятелствата довели до това дръзко нарушение. Искам няколко думи да кажа по отношение на доклада от проверката. 12 лица са индивидуализирани като допуснали нарушения на носенето на службата, както и такива, които са на ръководни позиции по отношение на организацията на самата охрана“, каза Цачева, цитирана от "Труд". 

Тя поясни, че очаква и друг доклад. “Информирана съм, че много прецизно се изследват заглушителните устройства, които вече са въведени в затвора в Белене, и възможността да бъдат използвани и в други места за лишаване от свобода”, допълни Цачева.