Самолетите на властта. Тази тема разпали невъобразими дебати през последните дни, след като новоизбраният президент Румен Радев реши да изостави правителствения авиоотряд и да направи първото си посещение зад граница с военен самолет. Николай Василковски сега ще ни разходи по света, за да разгледаме самолетите на властта от всички краища на Земята, предава Нова телевизия.

Вероятно очаквате да започнем с американския Air Force One, но не. Отиваме в Мексико, където въздушният дворец на президента Енрике Пеня Нието държи категорично първенството в света по лукс и разкош. Най-абсурдното е, че в Мексико живеят 60 милиона души, които едва оцеляват под прага на бедността. 

Цената на президентския „Бойнг 787 Дриймлайнер“ е почти половин милиард американски долара – сума, която мексиканците ще плащат до 2027 г. Самият самолет е произведение на изкуството и 5-звезден хотел за 250 души.

Още един пример, но в другата крайност. Президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф няма свой президенстски джет и лети по редовните граждански линии. Първата жена президент в Африка обаче взима годишна заплата от 90 000 американски долара, което и дава възможност да лети и с най-скъпите авиолинии.

В Нигерия, страната, която е на дъното в почти всички класации на планетата, президентът има повече самолети от четирите местни авиокомпании, които оперират в рамките на страната. 10-те самолета в президентския флот се оценяват общо на около 390 милиона щатски долара.

А освен президентът Румен Радев, има още един държавен глава, който очевидно е фен на военнотранспортната авиация, тъй като ползва също самолет „Спартан“.

Още по времето на Обама Американските военновъздушни сили направиха поръчка на нов правителствен самолет. Модификацията на Боинг 747 е с площ от 450 кв. м. – тоест колкото 9 софийски гарсониери. Интериорът е луксозна изработка, достойна за първия човек в Съединените щати. Въздушният дворец обаче се оказа твърде скъп за президента Доналд Тръмп и той разпореди поръчката към компанията „Боинг“ да бъде преразгледана.