Аз смятам, че Сергей Станишев ще бъде част от евролистата. Той има най-много номинации за кандидат за евродепутат. Той е лицето, чрез което тази листа ще бъде много по-силна. Аз вярвам в това. Това заяви пред bTV депутатът и водач на листата на БСП за изборите за Европейски парламент Елена Йончева.
 
„Той е най-успешният български политик в ЕС“, категорична беше Йончева. „Той е капитал не просто за българската левица, той е капитал за България“, добави тя.
 
На въпрос дали отношенията ѝ с бившия премиер са приятелски или конкурентни тя отговори: „Няма как да бъдем конкуренция, защото ние всички сме заедно. Той е лидер на ПЕС. Тук става дума всеки със своя опит и експертиза да бъде полезен в този екип“.
 
Тя разкри и дали играчката - рицар, която Станишев ѝ даде за сина ѝ, е стигнала до него: „Разбира се. Зарадва се. Това е добрият рицар“.
 
Йончева коментира случая „Ало, Банов съм“ и твърдението, че тя е унищожила оригиналния запис на телефонния разговор: „Няма как да унищожа оригиналния звук, защото аз не съм го притежавала. Притежавала съм аудиозапис на дигитален носител – копие. Той е занесен в прокуратурата“.
 
По думите ѝ, на копието може да се направи анализ на достоверността. Тя добави, че действията на министъра на културата Боил Банов са описани подробно и в документи.
 
Според нея, атаките срещу  нея от 2017 година насам се случват всеки път, когато изнесе данни за корупционни практики. 

Относно скандала с апартаментите и имотите на политици Йончева каза, че съпартийците ѝ Крум Зарков и Валери Жаблянов са придобили имотите си много преди да влязат в политиката.
 
Според нея, Цветан Цветанов е напуснал парламента, за да стане по-силен.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!