Само след часове пленумът на БСП ще разплете политическата интрига дали президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев ще бъде част от листата на БСП за евроизборите или не. Водач на листата преди седмици стана Елена Йончева. Факт е, че Сергей Станишев и Елена Йончева запазиха добрия тон по време на вътрешнопартийната кампания, съобщава bTV.
 

Как се развиха кариерите и отношенията им през годините?
 
Годината е 2002 г., Сергей Станишев е председател на БСП, а Елена Йончева – неговата дългогодишна приятелка.
 
Година по-рано Станишев е станал предсeдател на БСП, по предложение на новоизбрания президент Първанов. Тогава новият лидер е само на 35 години.
 
Кариерата му продължава нагоре – през 2005 г. вече е премиер. По това време Елена Йончева е телевизионен журналист, известна с репортажите си от горещите точки на света.
 
2009 г. е превратна за тях – става ясно, че са се разделили, а Станишев губи изборите от Бойко Борисов.
 
10 години по-късно. Сергей Станишев и Елена Йончева са главни герои във вътрешнопартийните борби в БСП кой да оглави червената листа за евроизборите.
 
В надпреварата Станишев влезе с 8-годишен опит като лидер на Партията на европейските социалисти, с когото, обаче председателят на БСП Корнелия Нинова е в открит конфликт.
 
Елена Йончева е острието на БСП, представител на гражданската квота и основен двигател на обвиненията към управляващите за роднински назначения, оградата по границата и пътищата.
 
Влиза в политиката като част от инициативния комитет, издигнал президента Румен Радев. В началото на годината прокуратурата ѝ повдигна обвинение за пране на пари, свързано с аферата КТБ.

Напрегнат политически ден! БСП и ГЕРБ ще...
 
Най-вероятно Йончева и Станишев отново ще бъдат заедно, но като евродепутати. В личен план и двамата имат семейства и деца.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!