Македонският премиер Зоран Заев заяви, че не възнамерява да подава оставка, след новината за провала н референдума за името, съобщават македонски медии.

Както БЛИЦ съобщи, по последни данни, публикувани на официалната интенет страница на Държавната избирателна комисия (ДИК), при малко над 80% обработени бюлетини, избирателната активност е била 35,90%

Той каза в изявление след края на изборния ден, че през следващите дни ще стане ясно дали може да бъде постигнато мнозинство от две трети в парламента в Скопие, за да бъдат прокарани необходимите конституционните промени. Ако не бъде събрана необходимата подкрепа, ще се върви към организирането на предсрочни парламентарни избори.

Политикът добави, че ще продължи да работи за присъединяването на Македония към Европейския съюз и НАТО. „Гласовете на избирателите проправиха нашия път и нашето светло бъдеще към НАТО и ЕС. Гражданите доказаха своята демократична зрялост. Решението не беше лесно, но трябваше да бъде взето. Въпреки бойкота, който ВМРО-ДПМНЕ обяви, гражданите излязоха и гласуваха на референдума, гласът им и гласът на всеки гражданин са тухла в бъдещето на нашата Македония", подчерта Заев.

Председателят на СДСМ заяви, че повече от 650 000 граждани са гласували на референдума. Според него повече от 90% са гласували „за" новото име, за приемане на споразумението с Гърция и евроатлантическата интеграция на страната. Той се обърна към депутатите в парламента и ги призова да поставят интересите на държавата пред тези на партиите си.