Референдумът за името на Македония претърпя провал. По последни данни, публикувани на официалната интенет страница на Държавната избирателна комисия (ДИК), при малко над 80% обработени бюлетини, избирателната активност е била 35,90%, съобщават македонски медии, цитирани от Фокус.

„За“ са гласували 91,20% от упражнили правото си на глас, „против“ са 5,86%. Прави впечатление, че най-висока избирателна активност има в общините с преобладаващо албанско население. За да бъдат легитимни резултатите от референдума и коалиционното правителство на министър-председателя Зоран Заев да получи обществена подкрепа в намеренията си страната да получи международно признание под името Република Северна Македония, бе необходима избирателна активност от над 50%.

По данни на ДИК в избирателните списъци са регистрирани 1 806 366 гласоподаватели. Това означава, че референдумът можеше да бъде валиден, само в случай че правото си на глас упражнят 903 168 гласоподаватели, но и при условие, че повече от половината от тях са гласували „за“ евроатлантическата ориентация на Македония, т.е. одобрят Преспанския договор и промяната на името на страната им.

Въпреки интензивната кампания "за" промяна на името, която управляващите в Скопие проведоха през последните седмици, очакванията им за категорична подкрепа на договора с Гърция от страна на македонците засега изглежда не се оправдаха. 

Очаквам депутати от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев в специално изявление след провелия се днес референдум за името на страната, както вече информира БЛИЦ. Аз ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС, каза още македонският премиер.

Същевременно привържениците на „Бойкотирам“ са се събрали пред сградата на македонския парламент, за да – съгласно думите им, „отпразнуват победата“ на референдума за името, предава скопската телевизия „Канал 5“. От трибуната пред Събранието направи обръщение и председателят на Световният македонски конгрес Тодор Петров, който призова Зоран Заев да бъде подведен под наказателна отговорност.
 


Съобщава се, че присъстващите, чието събиране бе организирано чрез социалните медии, пеят македонския химн и патриотични песни. 

От Министерството на външните работи на Гърция определиха като противоречиви резултатите от референдума за името на Македония, предава скопската информационна агенция „Макфакс“, цитирана от Фокус.

В разпространеното изявление се подчертава, че Гърция уважава избора на гражданите на северната си съседка. В текста още веднъж се отбелязва, че Гърция е обвързана с Преспанския договор. "Резултатът за референдума в бившата югославска република Македония, който е консултативен, а не задължителен, е противоречив. Преобладава „за", но без адекватна избирателна активност“, коментират от външнополитическото ведомство в Атина.

Според тях климатът на национализма и подозренията, фалшивите новини и фанатизмът допринасят за скептицизма на македонците към споразумението за името. В текста се подчертава, че следващите стъпки изискват трезвост от всички страни. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ