"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. 

Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните дни показват, че големият проблем не е техниката, а липсата на подготовка за реакцията на хората:

"Идеята е тя да бъде към Министерство на отбраната. Идеята е да може да провежда гражданска мобилизация. Идеята е да може да разполага с доброволци, които да са постоянно на разположение, когато се наложи, които да бъдат готвени, тренирани. Също така тази агенция да провежда постоянни и съответно регулярно случващи се обучения на населението, както беше преди".

Костадинов коментира и очакваното решение на Конституционния съд за това дали противоречи на Основния закон Шестата поправка на Конституцията.

КС е политически орган и ще вземе политическо решение за промените в Конституцията под натиска на Делян Пеевски, смята председателят на ПГ на "Възраждане".

"Нямам никакви очаквания от КС. КС е политически орган. Той ще вземе решение под натиск на Пеевски, който контролира една голяма част от хората в него. Това е истината.

Какви очаквания може да има от едни хора, които аз лично смятам, че трябва да влязат в затвора за това, че погазиха правата на 604 хил. българи, изгавриха се с Конституцията и поругаха върховенството на закона.

Мога да изразя едно предположение - предполагам, че ще събори съдебната реформа, но няма да пипне нищо друго, защото това е изгодно на Пеевски", коментира Костадинов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!