Служебният министър на външните работи Николай Милков определи като рискована инициатива и "малко предварителна" декларацията, с която лидерите на 9 държави от Централна и Източна Европа подкрепят ускореното присъединяване на Украйна в НАТО, предаде БНТ.

Той изтъкна, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ползва изключително умерена комуникация по темата, а позициите на България се придържат към тази реторика.

"Не виждам реална полза - можехме да подкрепим тази декларация, от която нищо не следва. И да не подкрепим, пак нищо няма да последва. Виждаме и че редица други държави като САЩ, Франция, Германия, Италия, Великобритания се придържат към комуникацията на Столтенберг", заяви Милков.

Той напомни, че подобни решения изискват формат Среща на върха на 30-те държави членки на НАТО. Такава среща предстои, така че там тези въпроси ще бъдат поставени. 

Освен това, молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО все още не е разпространена сред страните членки, допълни той.

"НАТО ясно заявява, че няма да става част от военните действия в Украйна - това е рамкова теза, в която се решават всички въпроси. Така че акцията на тези държави е малко рисковано да не доведе до пукнатини, а силата ни е в нашето единство", коментира Милков.

Той допълни, че реакцията на България може би дава аргументи на някои хора да кажат, че не сме последователни в подкрепата си към Украйна и в отговор на това прочете благодарствено писмо от представител на украинските власти за твърдата и последователна подкрепа.

Николай Милков напомни и че България остро осъжда незаконното присъединяване от страна на Русия на окупирани територии чрез подписаните „договори“ и разглежда това като нарушение на международното право.

Присъединяването на България към Шенген

Служебният министър на външните работи Николай Милков заяви, че очаква днес Европейският парламент да излезе с нова резолюция в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенген, която да се одобри с огромно мнозинство и да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира членството ни в шенгенското пространство.

Скоро у нас предстои посещение на мисията за проверка на България. Към момента Нидерландия отказва да излъчи свой представител в мисията.

"В комисията експерти са номинирали 15 държави, сред които Франция, Германия, Швеция, Дания - държави, които доскоро можехме да квалифицираме като "не особено ентусиазирани" за членството ни в Шенген.

Стои, обаче, открит въпросът с назначаването на експерти от Нидерландия. Отказът им ни кара да сме в постоянен диалог с тях.

Считаме, че тяхното неучастие може да е свързано с опция те да не признаят изводите на комисията, още повече като се има предвид и предишни техни оценки, че обсегът на действие на мисията е непълен. Ангажиментът им за участие би бил предпоставка те да работят за успешната мисия на комисията", каза Николай Милков.

Отношенията София - Скопие

Министърът на външните работи коментира и напрежението в Северна Македония, свързано с предстоящото откриване там на клуба на гражданското сдружение „Цар Борис III”, предвидено за 7 октомври.

"Ако е проблем наименованието Цар Борис III, не по-малък проблем е наименованието Йосип Броз Тито на гимназия в Скопие. Аз не знам защо са всички тези опити отношенията между България и Северна Македония да се разглеждат като игра с нулев залог. Това не е футболен мач, в който един печели, а друг губи.

Дипломацията е по-сложна от футболен мач и при нея може да има две печеливши страни, каквато е целта. Може, обаче, да има и две губещи страни. Това са нещата, които трябва да се осмислят от всички тези, които говорят и се изказват.", заяви Милков.

Той изрази увереност, че властите в Северна Македония ще гарантират правата на всички, включително и на хората с българско самосъзнание там, така че не очаква проблеми по този въпрос.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук