Парламентът се откри и се закри за два часа до утре сутринта в 9.00. Решението да заседава обаче бе взето по-късно, на председателски съвет. Без дневен ред и законодателна програма новият председател на НС Димитър Главчев нямаше как да насрочи заседание за утре. Ръководствата на групи обаче решиха да работят все пак и измислиха да изслушват вицепремиера Деница Златева по темата за Председателството на ЕС.
В четвъртък ще заседава и комисията за изготвяне на новия правилник, оглавявана от Данаил Кирилов - вероятно и бъдещ председател на правната комисия.

Докато репортерите се чудеха да идват ли на работа в НС в четвъртък от 9.00 часа, оживлението на новобранците обзе кулоарите веднага след семейната снимка на новите 240.

Новоизбраната група на ВОЛЯ се фотографира за спомен пред стаята си в десния кулоар, а новите попълнения в отбора на ГЕРБ си правеха селфи или семейни снимки по депутатски листи.

Насред цялата суматоха, между селфита, интервюта и снимки за спомен погледите привлякоха трима-четирима яки мъже в камуфлажно облекло, които преминаха през десния кулоар с цялото си огнево снаряжение в раница на гърба. Това са снайперистите, чуха се гласове, след което фоторепортерите се юрнаха да ги снимат. Снайперистите се изнизаха през служебния вход под коментар от присъстващи: "Те пък точно сега ли намериха да минат". По-паметливите се сетиха, че един бивш депутат, останал си само с един мандат, реформаторът Антони Тренчев, който възмутено потърси сметка на парламентарното ръководство кого пазели снайперистите с пушките и защо били на покрива.
 

Докато пазителите на държавните мъже напускаха в индийска нишка Народното събрание, Волен Сидеров черпеше за ЧРД в Клуба на народния представител с отбрани питиета и мезета. За празника му в парламента пристигна и половинката му Деница Гаджева. Сидеров вдига банкет довечера в столичен ресторант, на който е поканен елитът на държавата, а вероятно и бъдещите министри в кабинета с ГЕРБ, в който рожденикът не желае кресло за себе си.
 

Бъдещите коалиционни партньори пък са решили днес да отдъхнат от преговори и да се отдадат на емоциите от старта на политически сезон. Това не попречи обаче на Цветан Цветанов и Валери Симеонов да си поговорят за десетина минути насаме в кулоара, след като човешкото стълпотворние се изнесе от Народното събрание.

Източник и снимки: Канал 3