Държавният департамент на САЩ публикува доклада си за трафика на дрога и за финансовите престъпления в света. Проблемите на България са главно в полето на финансовата престъпност, предаде Дойче веле.
20 държави са водещи производителки и транзитни точки за трафик на наркотици, показва най-новият доклад на Държавния департамент на САЩ. Списъкът на наркодържавите се оглавява от Афганистан, следван от Мексико, Нигерия и Пакистан. „Афганистан остава най-големият производител на опиумен мак”, каза Дейвид Джонсън, ръководител на Бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент.
Въпреки че производството на опиумен мак в Афганистан е спаднало с 19 на сто през 2008 година, търговията с наркотици носи 3.4 милиарда долара годишно и съставлява една пета от БВП на страната. Наркотиците от Афганистан наводняват Европа през канали на Балканите, много от които преминават през България. Но към Европа текат и големи количества кокаин от Латинска Америка по нови канали през Западна Африка.
България - транзитна държава за хероин и кокаин
През България минават главно хероин и кокаин за Европа. В американския доклад се посочва, че освен за наркотици, България е транзитна държава за трафик на хора и пари. Особена тревога предизвиква фактът, че страната е и производителка на синтетични наркотици. В доклада са споменати обвинения за участието на фармацевтични компании в производството на наркотици.
Усилията на българското правителство и на отделните агенции за борба срещу трафика на наркотици са оценени положително, но според доклада резултатите не са достатъчно убедителни. Сред причините за слабите резултати са корупцията и неефективността в системата на правосъдието. Препоръката е правителството да прояви политическа воля за борба срещу корупцията на най-високо ниво, както и за разбиване на главните престъпни групировки.
Прането на пари е предмет на втората част на доклада, отнасяща се до финансовите престъпления. В групата на най-големите нарушителки са 60 държави. Много от тях са в Западна Европа, Канада и САЩ също са сред „перачките” на пари. В Източна Европа най-много пари се перат в Латвия, Русия и Украйна.
В България има сериозни финансови престъпления.
България е във втората по тежест на нарушенията група. В доклада се казва, че „правителството на България трябва сериозно да затегне режима си за борба срещу прането на пари”. Слабият контрол и това, че в страната се оперира предимно с пари в наличност, прави трудно проследяването на незаконните финансови потоци.
В доклада се подчертава, че финансовите престъпления в България са много разпространени и включват всякакви видове измами. Туризмът и строителството са два главни икономически ресора, използвани от организираната престъпност като канали за пране на пари. Но тъй като престъпните групировки започват да преминават и към легитимни бизнес операции, става все по-трудно да се установи произходът на парите им.
Прането на пари и финансовите престъпления се подкрепят от корумпирани бизнесмени и политици, се казва в доклада. „Корупцията на високо ниво и организираната престъпност са толкова упорит проблем, че ЕС се видя принуден да спре финансиране за България”, изтъкват още авторите на доклада. Според текста до този момент България не е успяла да осъди за корупция нито един висш служител. Същото важи и за преследването на лидери на организираната престъпност. /БЛИЦ