Когато си ангажиран в обществения живот имаш една цел - българинът да живее днес по-добре от вчера, утре да живее по-добре от днес. Това заяви бившият служебен премиер Стефан Софиянски в ефира на БНТ. 

По думите му в момента политическите сметки надделяват. И добави, че политиците трябва да гледат на управлението като на работа. 

Обществото ни не е добре организирано и търси алтернатива. На това се дължи пръсването на гласовете. Тази пасивност подчертава неудовлетворението на избирателите. Търси се непрекъснато някаква алтернатива. Ние работим, за да живее българинът по-добре, каза още той.

Той коментира и започналата лидерска среща между ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ. "Христо Иванов беше шест месеца министър на правосъдието в кабинет на Бойко Борисов. Какво се е променило? Тогава бяха ли против корупцията, или не? Генерал Атанасов в рамките на Реформаторския блок изкара почти цял мандат в кабинет на Борисов. Щом тогава си го приел, сега можеш да направиш компромис", отбеляза Софиянски. 

Според него трябва да се потърси сериозен министър-председател. "Името му да е познато. Например от академичните среди. Той да направи екип, стегнат Министерски съвет. Когато се приеме този кабинет, този екип ще бъде достатъчен отговорен. Трябва една екипност", подчерта Софиянски. 

Усещането ми е, че политиците не знаят какво да правят. Не искат изброи, но не искат и да правят компромиси. Ти си там да работиш, не да политиканстваш. Защо не го правят не мога да разбера? Затова дадох примера, тези хора са работили вече заедно, допълни още бившият служебен премиер. 

Конституцията ни е остаряла. Аз съм готов и бих предоставил нова Конституция с нов текст. Трябва да се фиксира Министерски съвет - конституционно определени, аз съм ги сложил 12. Имаш 12 министерства, тези министри трябва да се гласуват поименно. Въпросът е, че този човек излиза с биографията си, не с партията си. Съдебната система трябва да стане напълно независима. Териториалното разпределение на България трябва задължително да се промени. 

Софиянски уточни, че не е против кабинет на малцинството. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук