"Тепърва се събират да уточняват основни приоритети. България има едни приоритети. Едните да имат едни, другите да имат други и да седнат да мислят кои са приоритетите. Тук е цялата грешка. Започнахме да възприемаме хората като политици и ние трябва да решим приоритетите. Една е истината - ти отиваш там да работиш".

Това заяви бившият министър-председател и кмет на София - Стефан Софиянски.

Той подчерта, че вече 6 правителства не могат да приемат и наложат един план за развитие на ЕС. 

"Всичко се хвърля на НС, трябвало да приемем онези закони. Ама като трябва да се приемат, трябва да си ги внесъл, да си намерил начина да поемеш ангажимента", каза той.

"Правят се на политици, надскачат си възможностите, а не отиват там да работят. Ти трябва да гледаш на обществената си ангажираност, като на чиста професионална рамка. 

 Не може България да има хиляда програми, страната има един път - планът за развитие, съпровождащ бюджет, който трябва да се адаптира с плана за развитие. Приемаш го това нещо и оставаш правителството да работи - просто е", каза още Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

"Шенген е задължително, но за да влезеш, трябва да спечелиш доверие. Ако аз си поставям приоритет, той е Шенген да отпадне като механизъм, защото е против принципите на ЕС", смята Софиянски.

"България има нужда от правителство, което има реална парламентарна подкрепа. Това, че не е приет бюджет, не е фатално, има достатъчно бюджетни техники, ако умело управляваш публичните финанси. 

Не се работи, не се гледа на ангажираността като работа, а като политика. На България ѝ трябват конски сили, да има някой, който тегли каруцата. Утре да избират Росен Желязков, без да се мотаят повече. Човекът е професионалист, приемаш го и почваш да чоплиш бюджет, закони...", каза още Софиянски.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук