Ние трябва да се съсредоточим върху този План за развитие. Ние се напатихме да взимаме от Европа едни пари и от тях да няма никакъв ефект. Това заяви бившият служебен премиер Стефан Софиянски в ефира на БНТ.

„Бих препоръчал цялата работа на правителството да бъде съсредоточена в тази посока. Не само да изработи този план, но и да го представи на всички. Ние ако направим един добър план всеки от нас ще работи за него“, каза още той.

По думите му това е работата на едно правителство.

„На мен не ми трябва служебно отношение към проблемите на държавата. Икономиката има нужда от сериозна помощ. Гледах данните наскоро – броят на хората, които са назначени, е много по-малък от съкратените. Безработицата расте, натоварваме социалната система, а трябва да е обратното“, посочи той.

По думите на Софиянки двете служебни правителства са свършили повече работа, отколкото Борисов за 10 години.

„Много правилно е да има служебни правителства. Свикнали сме да приемаме версията, че служебното правителство има рутинни задачи да проведе изборите. Но не само. Има правомощия да взима стратегически решения. 97-ма година ние взехме решение за влизане на България в НАТО и валутния борд“, посочи Софиянски.
Той коментира и въвеждането на еврото у нас.

„Балансът да бъде такъв, че да има растеж на БВП, защото без него влизането на България ще е химера и не само това, ще бъде вредно за нас. Подходящият момент бе в края на мандата на Станишев, когато имахме висок БВП, но изпуснахме висока инфлация от 11%“, смята той.

„Не бива да имаме евро до 2024, няма да сме се възстановили до тогава. Ние трябва да влезем в еврозоната след поне 2 години на ръст от БВП с поне с 5-6 %. Не трябва да се бърза с еврото по никакъв начин. Нито трябва да се обръща левът в евро. Левът е стабилен, ние сме във валутен борд“, посочи той.

Относно идеята му за нова Конституция, Софиянски посочи:

Винаги търся начин да влезна в парламента в подходяща атмосфера. Засега не успях да намеря. Сега ще потърся от парламентарно представените партии. С „Да, България“ съм говорил, но те по-скоро не са склонни. До социалисти няма да стигна“, заяви той и коментира, че е имало такъв голям гаф и за това са се оттеглили от изборите.