Румен Георгиев е народен представител от "БСП за България", бивш общински съветник в София и бивш председател на партийната организация в Лозенец. Депутатът пръв алармира за готвената промяна на стандарта на опаковките и състава на българското кисело мляко и днес се включи в общественото обсъждане по темата. Той зададе и актуален въпрос на земеделския министър по темата, а Румен Порожанов го увери, че също е против подмяната на БДС за уникалния ни продукт.

- Г-н Георгиев, накъде се накланят везните след днешното обществено обсъждане по темата за киселото мляко и стандартите?

- Според мен везните вече са в полза на хората. По всяка вероятност предложението за открита процедура или за промяна на БДС ще бъде оттеглено. Поне това е моето мнение, тъй като днес общественият натиск беше огромен срещу промяната на първата част от стандарта, а именно - опаковките, така че по мое мнение ще бъде оттеглено. Дори от Българския институт по стандартизация цитираха, че снощи е пристигнало от министерството на здравеопазването становище, което също категорично е против промяната на стандарта.

Знаем, че на 8 юни Министерството на земеделието и храните също се обяви за промяната на стандарта, така че се надявам да отпадне. Аз днес бях в качеството си на народен представител, казах, че процесът не се политизира, напротив - аз съм дал клетва да се спазват законите, Конституцията и да работя в интерес на народа. Така че, не считам, че има политизиране на темата, а трябва да си защитим този уникален за България продукт - българско кисело мляко, с който сме известни в целия свят.

- Киселото мляко е частен случай, но периодично експерти алармират за много нередности в храните и продуктите, които си купуваме от магазина - за хормони в меса, за палмови мазнини, за скрити от хората вредни съставки. В същото време медиите се страхуват да не бъдат санкционирани и не назовават марките за сирене, за кисело мляко, за другите храни, когато се установят нарушения. И така гражданите всеки път недоволстват, че няма как да се предпазят, след като не знаят кое не трябва да купуват, защото е рисково за здравето им?

- Точно така. И в тази посока, на базата и на този казус, с промяната на стандарта на българското кисело мляко, ще се опитам да инициирам и да внеса промени точно в контрола на органите, които контролират храните. Аз ще дам за пример някои държави, които са приели изключително строги мерки за продукти от първа необходимост и там държавата е наложила строг контрол. И всеки, който наруши стандарта на тези стоки, бива жестоко административно наказан. И тези фирми се обявяват пред цялото общество. А ние тук какво правим? Точно в писмения въпрос, който зададох на министър Порожанов и в отговора, който получих, той ми казва, че са направени за 2016 г. общо 265 проби, от които само 71 проби за стандарта БДС 12:20 за българското кисело мляко. Аз очаквах, че тези 71 проби се правят седмично, месечно, а те са за цялата 2016 г. При положение, че в БАБХ работят много повече хора в цялата страна. В същото време знаем, че в детските градини, в училищата се дава кисело мляко. Да, там едно от изискванията е да бъде по стандарта, само че ние сигурни ли сме, че този контрол, на база на тези само 71 проверки за цяла България, се спазва. 

Защо за горивата се прави на вход и изход на продукта такъв строг контрол? Все едно ние ядем или пием керосин. Там, като наруши някоя фирма, веднага й се казва името по телевизията, а тук с хранителните продукти и особено тези, които са от първа необходимост, като кисело мляко, хляб, другите млечни продукти, контролът е толкова занижен.

- Контролът и да го има, името на фирмата не се оповестява. Това е някаква криворазбрана лоялност към бизнеса.

- Точно така, а тук ми е даден като отговор от министър Порожанов, че са открити 6 фирми, които нарушават БДС стандарта за киселото мляко, но те не са цитирани. И аз сега допълнително трябва да отправя втори въпрос към министъра.

- За сиренето имаше наскоро информация за вредни компоненти, които съдържа, според пробите, и отново марките бяха спестени. Каква е ползата всъщност за гражданите от работата на БАБХ, когато тя не ги предупреждава от коя храна да се пазят?!

- Абсолютно съгласен съм и затова смятам, че Българският институт по стандартизация, който сега ми се струва, че застана в началото доста лобистки зад промяната на стандарта за киселото мляко, заедно с БАБХ, вместо да бъдат най-големият защитник за запазване на стандарта, те дават положително становище. Тоест, в този вид се обезмисля тази агенция. Защото тя не работи в интерес на хората - когато открие нарушител, веднага да излезе с черен списък и по медиите. А ние казваме - да, хванахме пет, десет нарушители и дотам. И хората отиват в магазина и казват - абе, има пет нарушители, ама кои са? И къде е тук ролята на държавата?

- А гражданите се сърдят на медиите, че ние крием имената им. А ние не ги крием - те не ни се казват. Какво може да направи парламентът в тази посока?

- Аз ще предложа да има регистър. Черен списък на фирмите - да се оповестяват! Министерството на земеделието или БАБХ, като хване нарушители за съответния ден, в рамките на същия ден да бъдат качени на сайта на агенцията, да имат задължение по медиите да ги съобщават. Само чрез такъв контрол, чрез такава публична атака можем да променим нещата. Но това законодателят трябва да го вмени - в наредби, в правилници, чрез нормативни промени, че те са задължени да оповестят нарушителите, а не да казват - да, имаме шест нарушители, но да не ги оповести. Обезмисля се самата проверка. Законът, уредбата, правилниците трябва да бъдат първо в полза на гражданите. Тях ги слагаме най-отгоре и след това слагаме бизнеса и всички останали. Защото, като уморим хората, няма да има и бизнес, няма да има кой да купува. Това е елемент и на националната сигурност. И тук много искам да се самосезира и ДАНС, и комисията за защита на потребителите.

Защото, като не оповестим нарушителя, се нарушава правото на потребителите, здравето им и правото им на информация. Не стига, че са нарушители, а ние ги и крием тези нарушители и не им съобщаваме имената и фирмите. Като подготвя тези предложения, ще видим дали колегите народни представители ще ги подкрепят и ще се види кой стои зад това лобиране.

Източник: Канал 3