Георги Гьоков отговори на важния въпрос колко точно е увеличението на пенсиите и дали са достатъчни мерките в социалната сфера, за да се справят пенсионерите. В студиото на "Денят започва" по БНТ министърът на социалната политика заяви, че средното увеличение на пенсиите е 12 процента и половина, или около 65 лева на човек.

"Нормално е хората да са критични, защото в социалната политика, колкото и много да се прави, все е малко. Мисля, че това правителство изпълнява реални социални политики - едно от тях е увеличението на пенсиите и не е вярно, че то е само 10 лева. Темата за изкривената ни пенсионна система в България е много дълга. И все пак. Средното увеличение на пенсиите е 12 процента и половина или около 65 лв. средно на човек. Всичко друго е популистки решения.

Когато Народното събрание реши помощта за ковид добавката да стане 120 лв, получих много обаждания от хората, че се дават само 70. Искам хората да са наясно, че тези 120 лв. нямат нищо общо с пенсията и осигурителния принос на лицата в пенсионната система.

Социалната пенсия от 143 лв. става 170 лв. Минималната пенсия става от 300 - на 370 лв.

От 25 декември всички пенсии са преизчислени по нов начин. Освен това за всички пенсионери е осигурена до юни месец и така наречената ковид добавка от 60 лева. Нивата на пенсиите няма да са по-ниски от това, което са получавали пенсионерите през месец декември.

Не обвинявам хората, а политиците за това, което забъркват и объркват хората.

Таванът на пенсиите като че остава на заден план заради увеличението на минималната пенсия, коментира социалният министър. Предлагали сме той да се вдига спрямо максималния осиурителен доход. 1500 лева е в момента таванът. 

Ще има вдигане на тавана на пенсиите и ще е обвързан с максималния осигурителен доход. Но това няма да стане до края на годината. Таванът не стимулира хората да се осигуряват на максималния доход, сочат досега наблюденията, припомни министър Гьоков.

Колкото до парите, които се дават за тези, които ще се ваксинират, искам да стане ясно, че за мен ваксинирането е личен избор, а тези пари за допълнителен стимул. Всеки пенсионер би могъл да ги получи, те са еднократен стимул, който за никого няма да бъде излишен. Отнася се за всички пенсионери и аз приветствам този начин. Иначе ваксината е личен избор и всеки би трябвало да я направи според собствените си убеждения.