Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров представи екипа си и приоритети в работата му. Татяна Георгиева е началник на кабинета, Наталия Ефремова, Надя Клисурска-Жекова и Емил Мингов са заместник-министри. 

Последователност, приемственост и експертиза са били критериите при формирането на екипа, както и равнопоставеност на мъжете и жените, посочи Лазар Лазаров, който обяви, че ще предложи минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. от следващата година.

Сумата се постига по нова формула за определянето на минималната работна заплата - тя да е 50% от средната работна заплата за предходната година. По този начин ще спре административното ѝ определяне от държавата, а механизмът ще следва бъдещата евродиректива за справедливи доходи.

"Ние ще предложим 50 на сто от средната работна заплата за предходната година. Това в изражение е в границите на 770 лева. Това ще бъде предложението, което ще обсъждаме със социалните партньори", каза вицепремиерът.

Част от дейността на министерството е насочена към най-нуждаещите се от целева помощ за отопление, посочи служебният министър.  Всеки, който получава помощ за отопление ще получава с 20% повече в сравнение с миналия отоплителен сезон. По-високата помощ ще започне да се изплаща от 15 август, уточни Лазар Лазаров. 

Предприети са действия и за разширяването на обхвата на лицата, които имат право на такава помощ. Почти 196 000 са подадените заявления за помощ, а на 108 000 вече е отпусната, каза още служебният министър на труда и социалната политика.  

Предвижда се над 530 000 души с ниски доходи да получат всяка година пакети с храна и хигиенни материали, а услугата „Топъл обяд" ще получават над 50 000 нуждаещи се.