Нормално е новото правителство, което идва, да направи смени и в първия ешелон в министерствата – зам.-министрите. Това не е чистка и реваншизъм. Не е редно за такива назначения да се хвърлят обвинения. Това заяви пред БНТ служебният социален министър Гълъб Донев. 

"Аз познавам много добре работата в социалното министерство, познавам екипа. Там където има нередности те ще бъдат публично обявени", добави той. 

На въпрос дали са обезпечени социалните разходи, министър Дончев заяви: „Социалните плащания, които са заложени в бюджета, са гарантирани. Не са гарантирани антикризисните мерките. Голяма част от тях са осигурени, но има такива, за които трябва да се намери допълнителен ресурс.

Може би най-ефективната мярка е 60/40. По нея бяха запазени 240 000 работни места. Тя обаче е свързана с голям обществен ресурс – до момента са изразходвани 1,2 млрд. лева“, каза той.

„Благодарение на мярката, сивият сектор на бизнеса излезе на светло. Като резултат от това над 7 млн. лв. постъпиха в бюджета.

Мярката е адекватна към ситуацията в страната, но трябва да се направи съществен анализ по разходната част в бюджета. Ще има нужда да се направи промяна“, отчете Гълъб Донев.

По думите му, правителството обсъжда редица мерки за възстановяване на бизнеса след кризата. Той даде пример с мярка, целяща кредитиране на бизнеса.

Социалният министър обяви, че ще се направи преструктуриране на бюджета, за да се гарантират социалните плащания.

Той добави още, че в Плана за възстановяване и устойчивост ще се направят промени.