Очевидно замисълът на днешния дебат в парламента беше партиите да унижат „Има такъв народ“. Това каза социологът Юрий Асланов пред „Фокус“.

Относно дебата по оттегляне на проектокабинета на „Има такъв народ“, Асланов коментира: „Няма логична причина за т.нар. дебат, който беше поискан. Водещо беше личното волеизявление на кандидата за премиер. На сила никой не може да накарат да заеме някакъв пост не могат да го задължат с решение да управлява тази длъжност“.

„Очевидно замисълът на дебата беше другите да се опитат да унижат колкото се може партията, която е първа политическа сила по резултат. Те напуснаха залата, заради което създадоха и друг прецедент – решението не може да се приеме от първия път поради липса на кворум. От партия ГЕРБ също направиха подобна демонстрация“, допълни Юрий Асланов.

По думите му получилото се разделение прави нелогично удължаването на живота на този парламент и съвсем естествено е отиването на нови избори.

„Междувременно, доверието между участниците в потенциална коалиция след разменените обиди и взаимни обвинения се срина дотолкова, че е невъзможно да бъде възстановено. Да се говори как на втори или още по-малко на третия мандат може да се състави правителство е безсмислено. Ясно е, че хоризонтът са нови избори“, каза още той.

Според Асланов след развилите се събития очевидно няма печеливши.

„Не мога да преценя дали всички губят. При всяко едно положение не губят по равно, някои губят повече, други по-малко. На следващите избори интригата ще остане – ще има ли 6-и играч в следващия парламент. Най-близо до това са заявките от националистическия спектър в лицето на партия „Възраждане“ и старата националистическа коалиция. Но, може да се появи и нов играч. Когато кризата е дълбока и всички други са в немилост пред широкото обществено мнение, ако има висока активност, тогава може да се появи нов играч“, допълни социологът.