Разликите между Румен Радев и Росен Плевнелиев са толкова очевадни. Извън тези правомощия, които президентът има, не мисля, че има нещо, което да ги доближава един до друг. Това каза за БНР социологът Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“. 
Тя припомни твърдите позиции на Плевнелиев по отношение на Крим и Русия и разликата им с позициите на Радев, заявени още в предизборната кампания. 

Славкова изтъкна и поканата на Плевнелиев двамата с Радев да излъчат общо служебно правителство: "Определено трябва да съм абсолютно солидарна с решението на Румен Радев в това отношение, защото, в крайна сметка, няма как един отиващ си президент и един встъпващ в длъжност президент да съставят общ кабинет. Смятам, че това би провокирало много противоречия и би било много лош сигнал към избирателите като цяло. Това беше по-скоро правилна стратегическа стъпка от страна на Румен Радев да се отдръпне от този процес, защото сега, месец след тази среща, той вече трябва да състави собствен служебен кабинет, за който да носи отговорност. Очаква се сближаване и стопяване на ледовете между САЩ и Русия. Някак си адекватно е да има позиция, която наистина да бъде малко по-омекотена като отношение. Виждаме, че големите, великите сили в света също имат смекчаване на своя тон и позиция." 

Очакванията във вътрешнополитически план са президентът Радев да играе ролята на обединител, изтъкна Славкова и припомни, че Плевнелиев често е бил критикуван, че разделя нацията. 

Изборът на Радев може да увеличи електоралната подкрепа за БСП, но в партията добре осъзнават, че голяма част от гласувалите за него, дори на първи тур, са го направили заради личността му. Нито една от политическите сили не може да получи на парламентарните избори резултатите си от президентските, категорична е тя. 

"Убедена съм, че БСП ясно си дава сметка, че, опирайки се само на тази инерционна възбуда от победата на БСП, по-скоро могат да загубят. Затова един от въпросите беше дали лица от БСП ще участват в служебния кабинет на Румен Радев. Предполагам, от "Позитано" си дават сметка, че участието на много лица в служебния кабинет на Румен Радев по-скоро ще им изиграе лоша шега, отколкото положителна. Все пак, два месеца в служебния кабинет тежестта и отговорността е голяма и участието може да доведе до негативи. Очакваме с интерес да видим състава на служебния кабинет", коментира още Славкова.