В понеделник започва изключително важна политическа седмица. Мандатът на Росен Плевнелиев приключва окончателно на 22-ри януари. Тогава новоизбраният президент Румен Радев ще приеме властта на специална церемония в президентството.
Три дни по-рано, на 19-ти януари, Румен Радев ще се закълне като петият демократично избран президент на България.

Церемонията “сдал-приел” ще се състои на 22 януари, неделя пред Паметника на Незнайния воин. “Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се”, гласи президентската клетва.

По традиция на тържествената церемония в парламента присъства патриархът, от когото се очаква да благослови президентската двойка Радев - Илияна Йотова. Премиерът в оставка Бойко Борисов вече обяви, че ще отиде както в парламента в четвъртък, така и в неделя на площад “Ал. Невски”. Гвоздеят на церемонията в Народното събрание е голяма програмна реч, в която Радев ще обяви приоритетите на своя президентски мандат. На 22 януари, неделя, с ритуал пред Паметника на Незнайния воин генералът ще приеме поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

Предвидена е прощална реч, в която Плевнелиев ще отчете постиженията на своя мандат. След това за последно ще приеме строя на почетната гвардейска част. Гвардейският духов оркестър ще изпълни химна на България, по време на което ще прозвучат 21 артилерийски салюта по повод смяната на върховния главнокомандващ. Реч ще държи и Румен Радев, в която пащ ще щрихира своите основни приоритети, вече изложени пред Народното събрание.

Програмата предвижда двамата президенти да положат венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание да отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Веднага след като Радев влезе на „Дондуков” 2 трябва да стане ясен съставът на служебното правителство. Очакваната дата за изборите е 26 март.

Със сигурност част от поканените в президентския му екип ще поемат временно ресори в изпълнителната власт, потвърдиха хора до генерала.

Засега е сигурно, че Деница Златева, международник от “Позитано” 20, която бе плътно до Радев по време на кампанията, ще е негов секретар по външната политика. Също с международен ресор на “Дондуков” 2 се чака да влезе бившият ни посланик в Москва Пламен Грозданов

Според запознати Радев има поне по двама кандидати за всеки министерски пост.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА