”Едно е политическото говорене преди избори и след избори. След изборите ще е нещо друго! Всеки ще иска да мобилизира своя електорат, а чак след това ще мисли за коалиции”. Това каза социологът Кънчо Стойчев пред Канал 3.
”Първите две партии са ясни! Не е ясна подредбата - едните ще бъдат с малко пред другите. Най-вероятно общият сбор от депутати на ГЕРБ и БСП в следващото Народно събрание ще е 150 депутати. Комбинациите след това са малко!”, коментира социологът, който изказа мнение, че едва ли ще се отиде на управление с много коалиционни партньори.
 
”Разликата между ГЕРБ и БСП е минимална, това досега не е било, но то беше загатнато от президентските избори”, каза Стойчев и препоръча на партиите да не се увличат от махленско говорене и да не залитат по личностни нападки.
 
”БСП е партия на 20-30 години. Глупава идея е, че ще бъда погълната. По-опасна е прегръдката на БСП, от тази на ГЕРБ”, заяви той.
 
”Дали Борисов ще е премиер зависи от ГЕРБ. Не трябва да товарим служебния кабинет със свръхочаквания”, каза още социологът.
 
Според Кънчо Стойчев президентът Росен Плевнелиев е бил крупен фактор на разделение. ”Той не можа да разбере, че е глава на държава, а си остана със собственото мнение и възгледи. Той не се откъсна от себе си – остана си гражданин и си изразяваше мнението като такъв”, заключи Стойчев.