Има три реалистични възможности за управление в следващото 49-то Народно събрание (НС). ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще запазят мнозинството си. Такъв кабинет обаче няма как да бъде излъчен по неизброимо много причини. Но означава и друго - не може да има кабинет без подкрепата на две сили - ГЕРБ и ДПС. Не виждам промяна от това уравнение в последната моментна картина.  

Това заяви социологът Димитър Ганев от агенция "Тренд" в ефира на Нова тв. 

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) имаха възможност да се направи парламентарен съюз и в предното правителство и те да вземат първи мандат, но не мисля, че това щеше да промени крайния изход – поредни избори", смята Ганев.

Горещо проучване на „Тренд” попари ПП и ДБ, ето колко партии влизат в НС ГРАФИКИ

"Единият вариант е между двете големи формации - ГЕРБ и ПП и ДБ, но изглежда твърде малко вероятно. Другият вариант е тази коалиция, за която говорим - ГЕРБ, БСП, ДПС. Тя също изглежда много трудно постижима, поради слабия кредита на доверие, който получи този кабинет", каза още той. 

Социологът добави, че в зависимост от резултата на БСП, подобна коалиция може да се окаже на ръба на мнозинството. "Ще бъде мъчително, ако дори има мнозинство", каза още той. 

"В интерес на истината, връщането на интригата на първото място няма как да не повиши цената на избора, което ще мобилизира поддръжниците на двете големи формации, които се борят за първото място. Това може да повиши избирателната активност. 

Ясно се посочва обаче от респондентите, че те не виждат решение на политическата криза. Виждаме доста сходна картина и на миналите избори", разкри Ганев, коментирайки резултатите от обединението на ПП и ДБ.

"Личното ми мнение е, че ситуацията може да се отпуши след местните избори, защото нито една от големите формации, около които може да се състави мнозинство, не е готова да плати висока политическа цена, влизайки в определена коалиция преди местните избори.

Местните избори са най-важни за партиите. Ако има решение в средносрочен план, аз го виждам през минаването през местните избори", каза Ганев. 

По думите му, появата на нов скандал не може значително да промени ситуацията. "Струва ми се малко вероятно, защото през последните две години живеем в перманентен скандал. Крайният ефект е това, че произведохме най-ниската избирателна активност.

В последните няколко избора излизат да гласуват само твърдите ядра. За да разколебаеш твърдото ядро трябва да се случи много голям скандал", смята Ганев. 

"Две са партиите, които са засегнати от последния списък "Магнитски", добави той. "ГЕРБ и БСП. За БСП там са останали до много твърдото ядро, но там отношението към САЩ не е много силно. 

При ГЕРБ ситуацията не е такава. Не вярвам, че ще бъде разколебани твърдото ядро, но това ограничава способността на партията да привлича периферия", каза още социологът. 

"В първите дни на март ще има ново изследване, което ще даде по-ясна картина за изборите", добави Ганев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук