ДПС за момента няма как да бъде партньор на някоя от политическите партии. Патриотите от друга страна няма да приемат да участват в управление с тях така или иначе. Това заяви в "Здравей, България" социологът Кольо Колев.
"Има едно единствено решение към момента и това е коалиция между ГЕРБ и Патриотите, независимо дали Марешки ще е в нея за пълнеж. Без Патриотите не може да се направи нищо", добави той.

В студиото бе и социологът Димитър Ганев. "Политически възможен е само един вариант - дясноцентристко управление на ГЕРБ с Патриотите. Патриотите очакваха по-силен резултат. Силният резултат на ГЕРБ обаче ги вкарва в положение, в което трябва да се съобразяват с наложените от ГЕРБ критерии", смята той.

"Все пак цената на Патриотите е огромна. В тях е ключа дали изобщо ще има правителство. Валери Симеонов казва, че може да играе и с БСП, защото Патриотите разбират, че, ако се приеме мажоритарния вот, то ще последват нови избори и това е смърт за тяхната партия", заяви Колев и добави: "Все пак обаче няма как да съставят правителство с БСП, защото мандатите им недостигат."

"Патриотите ще бъдат в слаба позиция, ако откажат правителство, защото тогава те ще бъдат виновниците за едни нови избори. Това е много лош старт за тях. Ще предизвикат криза, а уж казват, че искат да се борят за стабилността на тази държава. При такава ситуация ГЕРБ ще вземе бонус гласове, защото хората не искат нови избори и ще им дадат повече власт, за да направят правителство без коалиционни партньори", заяви Ганев.

"Ако се стигне до крайност, БСП ще играят играта и ще направят с ГЕРБ правителство на националното единение, за да няма предсрочни избори и не са те виновниците. Тази оферта за много хора звучи доста разумно", каза Колев. 

"Има един възможен вариант, отново казвам, само ГЕРБ и Патриотите. Няма как да има правителство на националното единение. Това е политическо самоубийство за двете най-големи партии", заяви Ганев.