Директорите на изследователски център "Тренд" - Димитър Ганев, и на агенция "Маркет Линкс" - Добромир Живков, призоваха съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков да посочи имената на анализаторите, които по негови думи са му искали пари, "за да говорят по медиите", докато е бил министър-председател.

Двамата социолози гостуваха в предаването на bTV "120 минути", за да коментират актуалните политически процеси, но в края на интервюто Димитър Ганев поиска допълнително думата.

"Господин Кирил Петков на гости при Сашо Диков преди два дни си позволи да каже, че при него като министър-председател са идвали анализатори да му искат пари, за да говорят по медиите.

Аз призовавам господин Кирил Петков да излезе и да каже кои са тези анализатори, защото не е честно той да споменава цялата гилдия. Така хвърля петно върху всички нас, а би било редно, щом има такава ситуация, да излезе и да каже кои са били тези хора, които са му искали пари", каза Ганев.

Призивът веднага беше подкрепен от Добромир Живков, който на свой ред настоя поиска конкретика в твърденията на Кирил Петков.

"Тук подкрепям напълно. Трябва да има конкретика, защото общото говорене негативно срещу гилдията не помага на никого, най-малкото на политиците, които след това естествено работят с нас", каза Живков.

В предаването на Евроком "ЕвроДикоФ" с водещ Сашо Диков в петък вечер Кирил Петков обяви, че анализатори и политолози искали "нещо като хонорар", за да гарантират отразяване на тезите на оглавяваното от него правителство на т.нар. Четворна коалиция.

"Сядам аз на бюрото като премиер и след месец идват едни хора. Пак няма да казвам имена, но всички българи ги знаят. Казват: "Добър ден. Ние сме независимите анализатори, независимите политолози. Ако имаме с вас договор за 20 000 лв. на месец, ние си се оправяме с телевизиите къде да се появяваме, къде да не се появяваме. Ние говорим точките, с които вие искате да излезете", свидетелства Кирил Петков.

По думите му, той отказал офертата и в резултат получил по 300 очернящи статии на месец.

„По времето, в което бях в ПП, съм създала този кръг от приятелски журналисти и мислители и много добре виждам какво се върши срещу заплащане и това е изключително гнусно“.

Това заяви пред БНР през есента на 2023 г. Диана Дамянова, комуникационен специалист и бивш синдикалист. Тя беше и ПР на „Продължаваме промяната“. Дамянова не посочи конкретни имена на журналисти. Поводът за коментара й е реакцията на някои медии и анализатори, които обясняват, че протестиращите енергетици и миньори не са прави.

Източник: Гласове

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук