Ние сме партньор от 13 години. През тези години сме работили коректно, но с новото ръководство не успяхме да заработим добре заедно. Много претенции, много искания. Това заяви лидерът на БЗНС "Александър Стамболийски" Спас Панчев в ефира на bTV относно скандала му с БСП.
Като една от причините Панчев посочи спомените от миналото, по-специално работата му в приватизирания от лидерката на БСП "Техноимпекс".

"Може би спомена от миналото. Все пак аз съм работил в Техноимекс и Нинова ме замени на поста изпълнителен директор там. В последната година и нещо, като че ли има едно сериозно неглижиране към нас и към коалиционните партньори като цяло в коалицията БСП за България", каза лидерът на БЗНС. 

"Може би защото тогава се приватизира Техноимпекс и приватизацията  след това, която стана скандална. Но аз съм дошъл да говоря за Земеделски съюз "Стамболийски"", каза още той. 

По думите му, тя тогава не е била лидер на БСП, нормално да е участвала. "Самата приватизация не ме е интересувала. Не коментирам самата приватизация. Тогава управляваше СДС, там се взимаха решения за шефовете на бордовете. Предполагам, че оттогава са започнали отношенията и може до сега да са продължили, макар че аз не съм враг", поясни Панчев. 

Лидерът на БЗНС поясни, че в коалицията обикновено се разглеждат въпросите и след това се взимат решение. "Тази година и половина решенията се взимаха в БСП, а ние трябваше да ги одобряваме. Трябваше да се съгласим с вота на недоверие, без да го обсъдим. Не да ни казват: Ходете и подпишете вота на недоверие. Като коалиционен партньор аз трябва да подпиша всичко, иначе не съм лоялен към БСП. Всички важни въпроси в коалицията, трябва да се седне с партньорите и тогава те да се реализират. Трябва да има коалиционен съвет", каза още Панчев. 

По думите му, всичко се е променило с идването на Корнелия Нинова на поста. Той добави, че е имало опити за натиск за приемане на решения, а това е недопустимо. "Аз бях критикуван от земеделците. Не сме излизали по медиите. Не ни се дава достъп, а ние като коалиционни партньори има какво да кажем", добави Панчев.

Панчев отхвърли и обвиненията на Нинова, че на парламентарните избори двете партии искат да са заедно, защото съюзът не може да прескочи 4-процентната бариера, а на местните избори той е против БСП. "Винаги до сега ние като коалиция сме участвали в парламентарните избори. И на миналите избори  създадохме коалицията. Земеделският съюз има много симпатизанти. Ние с удоволствие го правихме до сега. Проблемът е с местните избори Те са възможност за малките партии да имат представители в местната власт. Ние нямаме субсидиите, за да се издържаме. Ние получаваме само 1% от субсидията. Не сме се скарали за пари, но в интерес на истината тази година имахме много разговори по тази тема. Когато искаш един коалиционен партньор да е силен, не му орязвай парите", каза още лидерът на БЗНС.  

Що се отнася до вота на недоверие, лидерът на БЗНС заяви, че ще го подкрепи. По думите му, той дава възможност да се изразят мнения за някои проблеми и така да се стигне до тяхното решение на правителствено ниво. 

Идат инфарктни часове за политическото бъдеще на България и Борисов 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!