Три дни след опита за военен преврат в Турция, българските служби ще информират депутатите за ситуацията в южната ни съседка,предаде БГНЕС. В 15.00 часа днес съвместно ще заседават комисиите по външна политика и по вътрешна сигурност. Ръководителите на специализираните служби и ръководствата на Министерството на външните работи и на Министерството на вътрешните работи ще бъдат изслушани относно ситуацията в Турция.
Фокусът на съвместното заседание на двете комисии е Турция, но се очаква службите и депутатите да обсъдят и другата гореща тема от последните дни – миграционните процеси.

Припомняме, че на извънредно заседание на сръбското правителство вчера през нощта бе взето решение за създаването съвместни военни и полицейски екипи, които ще бъдат изпратени по границите с България и Македония с цел спиране на нелегалните мигранти.

"Задачата на военните и полицейските сили ще бъде да предотврати нелегалното влизане на мигранти от Република България и Република Македония. В същото време те ще имат за задача да предадат на правосъдните органи трафикантите на хора, които извършват тази нелегална дейност на територията на Сърбия". Това се казва в краткото съобщение, което бе публикувано от пресслужбата на сръбското правителство.

След като Унгария въведе нови по-строги мерки за контрол на границите си на 5-ти юли в Сърбия се стигна до значително увеличаване на броя на мигрантите. Според властите в Белград в момента на територията на страната има около 3000 мигранти и техният брой се увеличава всеки ден с по няколкостотин души. Най-много идват от България. Властите в съседна Република Македония също взеха решение за увеличаване на полицейските и военните патрули по границите с цел да се предотврати една евентуална нова мигрантска вълна. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!