Критичен коментар за Лена Бориславова написа Виктор Блъсков. Повод за недоволството му се оказа пост на бившата говорителка на кабинета Петков и кандидат-депутатка от ПП-ДБ за Нобеловите награди.

Ето какво написа Блъсков в личния си фейсбук профил:

Госпожа Бориславова е решила да се изкаже, че Нобеловата награда била за разкритие как корупция и слаби институции водели до бедност.

Не съм сигурен как някой мисли, че това е разкритие за Нобелова награда, но нека изясня - Лена не е прочела за какво става въпрос и реагира на изречение от българска статия, превела изречение от Ройтерс. Там пише как икономистите изследвали неравностите в държави с корупция и диктаторство.

Малко по-надолу обаче пише, че става въпрос за изследвания на бивши европейски колонии в Африка, Южна Америка и Азия и разликата между богати и бедни колонии.

По принцип идеята, че България е колония на Европа/Америка съм я чувал от Възраждане, но явно госпожа Бориславова е способна да ни изненадва и по други начини освен с чужди подписи там, където не би трябвало да е позволено от закона.

За 5 секунди в Гугъл се намира прост и кратък документ, в който се обобщава тяхната работа и защо са спечелили Нобелова награда.

Госпожа Бориславова, ако беше отделила тези 5 секунди и после около 5 минути да поразгледа документа, щеше да се усети, че “промяната” звучи доста като точно тези елити, които водят до обедняването на бившите колонии. Вместо да разчитат на подкрепа на народа, те държат властта дори като губят подкрепата.

Аз се сещам за една партия, която си направи правителство с подкрепата на общо около 10% от народа зад тях…и сега иска да избере новия премиер с гласовете на около 5% от народа. Колкото и да губи, все настоява за власт. Ще ви оставя сами да се досетите кои са те.

Иначе учените са си леви и обясняват как Тръмп е лош, та поне този дълбоко вкоренен комсомолски инстинкт е проработил правилно.