Сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин отправи поредна брутална атака срещу България по отношение на нелегалната миграция, информира БГНЕС.
"За разлика от България в Сърбия нямаме случаи на починали от студ мигранти", каза Вулин пред местна телевизия. Коментарът бе по повод драматичното положение на около 1000 мигранти на Централната гара в Белград, за които алармираха през последните дни международни организации, включително и "Лекари без граници".

"Държавата има сили да разкара 500-600 мигранти, които в момента се намират на Централната жп-гара в Белград", каза още Вулин и поясни: "Въпросът е как това нещо ще изглежда пред света"

Министърът се похвали, че "сръбските лекари са премахнали всички болести при мигрантите като краста, въшки и други заразни болести".

В момента на територията на Сърбия има близо 7000 мигранти. За всеки един от тях има място в приемните ни центрове, каза още сръбският министър на труда и социалната политика и добави:

"Поради тази причина изпратихме войската по границите. Аз много ясно обясних на Запада, че ние разполагаме с около 6000 легла за мигрантите, както и храна, медицинска и правна защита. Може да изградим един или два центъра като този в Идомени, но нашата стратегия е да настаним мигрантите в повече малки центрове", коментира Вулин. Той съобщи, че през следващите седмици ще разговора в Брюксел с комисаря по миграционната политика на ЕС за т.нар. "Западно балкански маршрут".

"Ние отделяме много малко средства от бюджета за мигрантите. Основно получаваме международна помощ, без която няма да може да се справим. Но, ние казахме на Брюксел - Сърбия не е предизвикала мигрантската криза и поради тази причина няма да плащаме за нея", заяви още Вулин.

В края на месец юли миналата година Съветът по национална сигурност в Сърбия създаде смесени военно-полицейски патрули, които бяха изпратен по българската и македонската граници с цел предотвратяване на нелегалната миграция.

"Балканският маршрут" официално бе закрит в началото на месец март м.г., след като бе постигнато споразумението между Анкара и Брюксел. През 2015 г.по този маршрут - Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Унгария, Хърватия и Словения на път за Западна Европа минаха около 1 млн. нелегални мигранти.