Наказанията за купуване на гласове по време на евроизборите са доста драстични, въпреки информацията, че цената на купен вот е паднала с около 30 лева.

В същото време сигналите за нарушения до прокуратурата са близо 2 пъти по-малко от тези, регистрирани на последния евровот през 2014 година, това показват данните на разследващите за изборния ден, пише "Монитор".

Според информацията по работещите към неделя 18 производства няма привлечени обвиняеми лица. Те са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен, Монтана, Тетевен, Кюстендил и Берковица.

Образувани са и 2 досъдебни производства с предмет чл. 216 от Наказателния кодекс в Стара Загора и Добрич, които касаят повреждане на чуждо имущество.

По досъдебните производства са привлечени към наказателна отговорност 3 лица – от прокуратурите в Елена, Търговище и Тетевен, като спрямо обвиняемия в Тетевен е постановено задържането му до 72 часа.

Разследват се основно посегателства върху помещения, ползвани от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт след проведено бързо производство. Обвинението е за умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб.

Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права са 237. От тях по 172 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 65 продължава извършването на проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт, което означава, че прокурорът сам е решил да извърши проверки.

За сравнение при предишните избори за Европейски парламент през 2014 година образуваните досъдебни производства са били 21, а преписките за проверки по сигнали – 535. В цялата страна до късно вечерта продължи и дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури.

В 12 часа в неделя се проведе и координационно съвещание на Националното междуведомствено звено, създадено от прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС, в което участваха обвинител номер едно Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Данните към вечерта в неделя сочеха още, че само два часа след старта на изборния ден вече е имало арестуван за купуване на гласове.

Перничанин е прибран от полицията за купуване на гласове в село Мещица. Срещу арестувания е заведено досъдебно производство. По непотвърдена информация задържаният е животновъд и е зет в селото. В Мещица хора били свикнали да гласуват по списък с плащане. Полицията и прокуратурата отказаха по-подробна информация до края на изборния ден.

Според закона наказанието за купуване на гласове е лишаване от свобода от една до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

За склоняване да се гласува в полза на определен кандидат или партия също се предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

Организаторът на купен вот може да отнесе от една до седем години в затвора и глоба от десет хиляди до двадесет и пет хиляди лева, а ако той е служебно лице, наказанието е лишаване от свобода от две до седем години и глоба от 10 хиляди до 30 хиляди лева.