Приключи Консултативният съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. Той бе на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

В заседанието участваха премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, представители на седемте парламентарни групи, министрите на външните работи Теодора Генчовска, на вътрешните работи Бойко Рашков, на отбраната Стефан Янев, председателят на ДАНС и шефът на Държавната агенция "Разузнаване". 

Президентът Румен Радев очерта 7 точки, около които са се обединили участниците на съвета. В тях са включени препоръки към изпълнителната и законодателната власт.

Политик настоява КСНС да каже ясно ще участваме ли във военни действия

"КСНС обсъди евентуалните рискове за България. Ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международния тероризъм, бежанския поток изправят страната ни пред изпитания", заяви Радев след края на КСНС. По думите му основното е да се работи по процеса за придобиване на нови способности и придобиването на нови сили за българската армия.

"Бе анализирано състоянието на въоръжените сили на България за защитата на териториалната цялост на страната. Очертани бяха областите с дефицити от способности.

Темпът на модернизация на българската армия не съответства на съвременния свят. Налице са нормативни уредби, които възпрепятстват и забавят процеса на модернизация", посочи той и допълни: "Необходими са мерки за към повишаването на интереса към професията на военните и преодоляване на процеса на напускане на въоръжените сили".

Генерал с тежки думи към военния ни министър заради конфликта Русия-Украйна

"Първото - промени в нормативната уредба. Ускоряване на процедурите за модернизация и поддръжка на военната техника.

Второто - преодоляване на некомплекта от личен състав. Кампании за повишаване на престижа на професията.

Трето - Приоритизирана инвестиционна план-програма до 2032г.", изброи Румен Радев.

Четвърто - Министерски Съвет да осигури финансови ресурси за поддръжка на съществуващата техника

Пето - Изпълнителната власт да предприеме действия за стартиране на проекта за модернизация на сухопътните войски

Шесто. МС да оцени възможността за създаване на целеви инвестиционен фонд за модернизация на въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени средства от предходните години, така и средства от приходната част от бюджета на министерството на отбраната.

Седмо - Стъпки за включване на България във фонда на НАТО за иновации.