Духова музика, Дунавско хоро и викове „победа“ разтърсиха НДК снощи. Купонът бе в щаба на спечелилите президентския вот Румен Радев и Илияна Йотова, пише Флагман бг.

Веселбата обаче предизвика противоречиви реакции. Някои дори я сравниха с пир по време на чума заради все още неотминалата четвърта вълна на ковид епидемията. Припомня се и как Петър Стоянов отменил празненствата в друга кризисна година – след спечелените от него избори през 1996 г.

Не е за вярване какво направи Радева минути след победата на съпруга й! Ексклузивни СНИМКИ и ВИДЕО

За веселбата снощи е бил извикан известният оркестър „Берковската духова музика“. Кой точно е наел музикантите не е ясно, но появата им била изненада за Радев и Йотова.

От щаба на победителите коментират, че свирнята и хората са продължили само 20 минути. Освен това на входа на НДК всички били проверявани за „зелен сертификат“ срещу ковид. Маските били задължителни при прехода от входа до съответния етаж. На хорото, разбира се, никой не носеше предпазни средства.

От щаба на Анастас Герджиков, който също се помещаваше в НДК, не са убедени в стриктността на противоепидемичните мерки

„Мен никой не ме е проверявал. Влязох, качих се. Въпреки че аз съм със „зелен сертификат“, никой не ми го поиска“, обясни Нидал Алгафари, който е част от инициативния комитет на Герджиков, за ситуацията снощи в НДК.

Той обаче не вижда сериозен здравен проблем в хорото на победителите - „защото във всичките щабове хората бяха достатъчно близки един до друг, взели са сигурно предпазни мерки, сигурно са ваксинирани“.

„Хората са се веселили, защото са имали победа, защото са я постигнали и защото само те си знаят как са я постигнали“, коментира заядливо Алгафари.

Дали хорото е оставило лош вкус у него?

„Не, ако трябваше да ми остави лош вкус, то какво да говорим за цялата кампания, която се водеше, и начина, по който се водеше. Хората са били щастливи, радостни са, че са постигнали резултат, който на тях им харесва.

Преминали са през всичко, през каквото могат да преминат – след тях не остана ни свежо, ни цъфтящо, ни зряло.

Нищо. Просто зад тях остана пепел и беше логично накрая да изиграят хорото си и да се веселят. Те постигнаха голяма победа“, добави Нидал Алгафари.

На празненството на победителите не е имало ярки партийни фигури. Отсъствали са лидерите на подкрепящите политически сили – Кирил Петков и Асен Василев, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Слави Трифонов.

Нямало ги е дори тримата представители на БСП в инициативния комитет на Радев – Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Радослав Гайдарски.

В седмицата на балотажа лидерката на соцпартията Нинова подаде оставка и нападна остро, макар и индиректно, Румен Радев и служебния му кабинет, в който били инсталирани хора на... Бойко Борисов.

На купона снощи обаче било почти цялото ръководство на Младежкото обединение в БСП.

Камерите показаха, че главно действащо лице на хорото бе и Весела Лечева, която е в тежък конфликт с Нинова, както и съпругата на президента – Десислава Радева, която отдавна не бе имала публична изява.

Масата присъстващи са били хора от щаба на кандидатпрезидентската кампания, от инициативния комитет и от администрацията на държавния глава.

На хорото се отличиха и д-р Цветеслава Гълъбова - директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, както и Николай Копринков – секретар по вътрешната политика на Радев, чийто „път на копринката“ бе основна пропагандна линия на атака от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през последните няколко седмици.