България защитава националните си интереси при вземането на решението на Европейския съюз, увери премиерът Сергей Станишев по време на представянето на доклад в Народното събрание, предаде репортер на БЛИЦ.
През първите две години и половина на пълноправно членство в ЕС, страната ни успя да се включи в дебатите по всички важни за обществото въпроси и да защити позициите си по тях, заяви Станишев. Той подчерта, че България е шестата държава, която е ратифицирала Лисабонския договор. Освен това Европейската комисия отбеляза, че страната е пета по въвеждането на директивите на ЕС в националното законодателство, похвали се премиерът.
От Коалиция за България и ДПС подкрепиха изнесения доклад за участието на страната ни при вземането на решения на ЕС по време на председателствата на Словения и на Франция. Опозицията обаче разкритикува доклада и го определи като непълен. Иван Иванов от ДСБ упрекна премиера и го обвини, че нарушава правилника на парламента, защото според него той е задължен да представя доклади на всеки шест месеца, а досега това не се е случвало. По този начин давате лош пример и създавате негативни прецеденти, обърна се депутатът към Станишев. Пламен Панайотов от БНД пък попита защо след като едни и същи правила важат за всички страни от ЕС, в България не се прилагат, като за пример посочи намаляването на квотата за отделянето на емисии от парникови газове, която беше намалена за страната ни. Стефан Софиянски от БНС изрази позиция, че докладът остава убеждението, че се отнася за всичко друго, но не и за членството ни в ЕС. България има едно единствено задължение като част от Евросъюза и това е да направи живота на хората по-добър, каза той и упрекна управляващите, че не се справят с тази отговорност. Павел Шопов от "Атака" поиска премиерът да каже дали има ясна позиция на България за кандидатурата на Турция за ЕС. Според него 80 процента от българите са против това.
Станишев не остана длъжен на опозицията и заяви, че всеки е говорил по любимата си тема. Един за еврофондовете, друг за енергетиката, а трети пък за Турция, а никой не се е съобразил с приоритетите на съответното председателство на ЕС, мотивира се той. /БЛИЦ