Лидерът на социалистите не се чувства бламиран от делегатите на конгреса
БСП показва, че е партия, която постоянно се развива и променя дори с избора на членове на Висшия съвет. Това заяви премиерът и избран за втори път за председател на партията Сергей Станишев на пресконференция по време на 47-мия конгрес на левицата. Той отбеляза, че близо 70 души са младите хора на възраст до 35 години във Висшия съвет на партията и добави, че една от личните му каузи е обновяването на БСП. „Какво означава 100-процентово обновление в състава на Висшия съвет – това за мен първо не е необходимо, второ би било вредно. Партията ни е симбиоза на различни поколения. За мен няма съмнение, че в избрания състав на Висшия съвет има изключително много нова, свежа кръв”, отбеляза Сергей Станишев.
Той обясни, че е написал книгата "Защото сме социалисти" за пет дни, предимно вечерно време. По думите му българското общество се нуждаело от завръщането на истинското политическо говорене, а не от празни приказки.
Премиерът коментира и отсъствието на лидера на ДПС при откриването на конгреса така: „това е лично решение на г-н Доган, аз го разбирам. Отношението между БСП и нашите коалиционни партньори са стабилни и предсказуеми”, уточни още той.
Станишев заяви също, че не смята, че мандатността е нещо ненормално. Според него това, което се гласува днес действа оттук нататък и няма връщане назад. Повод за коментара му стана решението избраните за народни представители, министри, кметове, областни управители и евродепутати , които са членове на БСП да не могат да бъдат председатели на общински, областни, районни и градски структури на партията. Станишев гласува против, но залата одобри този текст от новия партиен устав, макар разликата между подкрепящите точката и отхвърлящите я да беше малка.
По повод решението да не се съвместяват постове Станишев каза, че това не е било толкова необходимо, но това е принципа на демокрацията. „Не се чувствам бламиран от конгреса, чувствам силна подкрепа”, каза Станишев във връзка с това, че на два пъти делегатите взеха обратно решение на неговите тези.
Песента "Моя страна, моя България" официално стана химн на БСП. Останалите символи на партията са червената роза, но вече разцъфнала и червена петолъчка. /БЛИЦ