С интерес наблюдавам ежедневните медийни изяви на неформалния лидер на ГЕРБ, който се старае да скрие своята управленска немощ и некомпетентност в много приказки. Това издава и страх. Това заяви в Брюксел премиерът Сергей Станишев преди началото на срещата на лидерите на страните от ЕС.
В отговор на журналистически въпрос дали очаква „мръсна” политическа кампания, премиерът Сергей Станишев коментира, че тя върви всеки ден и не е спирала през последните месеци.

Нееднократно съм канил лидера на ГЕРБ на публичен дебат, защото днес хората искат не общи приказки и обиди, не грубо поведение, а да разберат кой какво може да направи – има ли план за справяне с кризата, как ще се опазят работните места, как ще се развива инфраструктурата и как ще се решават ежедневните проблеми на гражданите. Аз имам какво да кажа, но не мога да разбера защо лидерът на ГЕРБ толкова упорито избягва да изрази пред хората, в сериозна дискусия, своите виждания, посочи Станишев.

Премиерът подчерта, че в идеята за привличане на европейски експерти в българската администрация в никакъв случай не може да се възприема като признание за провал. Напротив, това е позитивна идея, която беше положително оценена и от председателя на Европейската комисия. Смешно е, когато именно Бойко Борисов говори за управленски провали. Достатъчно е всеки софиянец да се разходи по улиците и да си зададе въпроса кой от проблемите на града е решен? Те само са задълбочени, независимо от факта, че правителството досега е дало стотици милиони за решаването на проблемите на столицата. Много общини получиха финансова подкрепа от държавата, за да се помогне на столичани заради некадърността на едно управление, коментира още премиерът пред медиите в Брюксел.
 
Министър-председателят е поискал от форума на ПЕС, който предшества Европейския съвет, подкрепа за искането за допълнителни компенсации за България за предсрочното затваряне на III и IV блокове на АЕЦ „Козлодуй”, предприето съобразно договора за присъединяване на страната ни към ЕС. През 2005 г., когато поставих този въпрос на провелия се тогава Европейски съвет, все още не бяхме член на ЕС и нямахме право на глас, но в декларация тогава подчертахме, че в бюджетната перспектива за периода до 2013 г. не са отчетени по адекватен и справедлив начин нуждите на страната ни. Тогава британското председателство на ЕС предложи въпросът да бъде разгледан през 2009 г., когато се актуализира бюджетът за следващия период, припомни министър-председателят. Сега ние предприемаме активни стъпки в тази посока. Поставихме искането си пред председателя на ЕК, пред еврокомисаря по енергетика, пред Комисията по транспорт и енергетика и пред Генерална дирекция „Транспорт и енергетика”, а в рамките на Европейския съвет ще бъде поставен и на най-високо равнище, допълни още той.
Позитивно е, че всички признават нашите аргументи за основателни, логични и юридически обосновани, коментира премиерът Станишев. Предстои да съберем достатъчна политическа подкрепа, което ние правим по един много настойчив начин, защото е в интерес на България и на българите. Това ще бъдат допълнителни ресурси за страната и за модернизацията на нашата енергетика. Сумата за компенсациите е въпрос на преговори и е в рамките на няколкостотин милиона евро, уточни министър-председателят.

България ще получи около 120 млн. евро за реализиране на енергийни проекти, съобщи още Станишев. От тях 40 млн. евро са предвидени за връзката между Дуимитровград и гръцкия град Комотини, около 10 млн. евро за връзката между България и Румъния, част от 200 млн. евро за проекта „Набуко”, както и 80 млн. евро за реверсивни връзки в рамките на ЕС. Според премиера, сумата не е недостатъчна, но е важна първа стъпка. Надявам се Планът „Барозу” да бъде приет по време на Европейския съвет, всеки трябва да направи компромиси, за да има финансиране по конкретни проекти, подчерта той. /БЛИЦ