"Вълнувам се на днешния празник като всеки българин, чул думите на химна на славянската писменост, култура и просвета. Убеден съм, че всеки го изпитва, когато крачи под неговите звуци. Защото българската книжовност и просвета са ни запазили над 11 века като единна държава, един народ с обща духовност. Наред с православната църква в годините на османското робство, българската писменост ни е съхранила. Дала е вяра в бъдещето."

С тези думи Сергей Станишев се включи в празничното шествие по повод 24 май в Кюстендил. "Днес живеем във време, когато на преден план излизат личната облага, алчността, егоизмът. Но ако нямаме този общностен дух, който е характерен за будителите на духовността, нямаме перспектива. Нито ценности. Затова този празник е много важен за всички нас и за наионалната ни памет, защото който не помни миналото си, няма бъдеще. Той ни зарежда с вяра в идните дни.", посочи президентът на ПЕС и поздрави бългрските учители.

"През последните седмици обиколих повече от 17 области, пропътувах над 7 000 км. в цяла България - от Видин до Елхово, от Добрич и Каварна до Кюстендил. Усещам, че хората наистина желаят промяна. Мисията на БСП, не само на тези избори, а по принцип, е дададем перспектива и надежда, за да спрем негатините тенденции в страната - евакуацията на хората в чужбина, отчаянието, липсата на обща кауза. А тя трябва да бъде - страната ни да е благоденстваща и справедлива. Това е каузата на социалистите - всеки човек има право на образование и на работа, които да му дава сигурност, за да отгледа своите деца и да помогне на родителите си. А когато дочака старините си, да може да ги изживее достойно, чувствайки отношението и грижата на обществото."

Станишев коментира още, че при срещите си с хиляди хора се е убедил, че те са дали вече оценка на настоящото управление. "Сега българите очакват БСП да каже ние какво правим, какво предлагаме. Отговарям им, че основната ни политика е социалната и най-вече политиката на доходите. Твърде много хора у нас живеят в бедност. А бедността ни лишава от най-ценния капитал - знанията, уменията и таланта на хората, които напускат страната. Тази политика е възможна, въпрос на приоритети.", заяви лидерът на европейската левица и разказа, че много сънародници определят периода на неговото управление 2005-2009 г. не само като най-добрия за икономическото развитие на България през последните 30 години, но и като най-успешния в социален план.

"И това не е случайно - имаше целенасочена политика за повишаване на доходите на минималите заплати, на минималните пенсии, на средните пенсии, предвиждахме коледни надбавки. Това е политически осъзнат избор на БСП. Имаме самочувствието да кажем на хората, че различна България е възможна. Но сега всичко е в техните ръце. Виждаме - нещата са на кантар - всичко ще зависи от мобилизацията на двете големи партии и от това дали хората ще излязат да гласуват. Колкото повече хора дадат гласа си на тези "неинтересни" и далечни избори, толкова повече шансове има БСП за победа. Ако активността е ниска, пирамидата на ГЕРБ от зависимости, обвързаности, клиентела, ще реши резултата. Ако искат да дадат знак за промяна, да излеят гнева си, нека гласуват с №18 в интегралната бюлетина. Разпиляването на гласове в малките партии не е от полза, защото те няма да прескочат бариерата."

Станишев призова актива на партията да обръща внимание на хората, че подкрепата за БСП за България е с №18 и че съществува друга коалиция с подобно име, която може да открадне 2-3% от подкрепата за столетницата, които да се окажат решаващи. "Хората могат да се обръкат в бюлетината, стигайки до познато име, за което са гласували много пъти. Но промяната е гласът за №18 за БСП за България."