Председателят на Партията на европейските социалисти и евродепутат от БСП Сергей Станишев определи днес решението на българското правителство да номинира Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН като "абсурдно и грозно".
Той направи този коментар пред български журналисти в Брюксел. За мен това решение на българското правителство е абсурдно заради резултата, който се гони, и грозно по начина, по който се взе - цялата среда, която се създаде около българската кандидатура; крайно рисково от гледна точка на това, което искаме да постигнем. Всички опити да се разсее отговорността, да се намесят европейски институции и политически семейства, нямат никаква почва под себе си. Опитите да се намесят Германия, Европейският парламент, няма никакво значение за крайния резултат.

Лошото е, че България изглежда като страна, която не знае какво иска. Преди решаващата фаза на състезанието през октомври, с изключение на нас, никоя държава не си сменя кандидата, коментира Станишев. Това решение не е изненада - виждаме от самото начало, че подкрепата за Ирина Бокова от правителството и донякъде от президентската институция е куца.

С издигането на нова кандидатура шансовете никак не нарастват. Ще обслужим чужд интерес, правителството се оказва податливо на външни и вътрешни влияния. Пропускаме уникален шанс, който няма да се повтори в следващите десетилетия. Политическата отговорност трябва да се носи и тя е най-тежка, заяви Станишев.