Когато има толкова разнородни партии и липса на изчистена програма, води до напрежение. Това заяви в ефира на Нова тв лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Всички знаят, че огромна част от избирателите на БСП са русофили. Ти вече си свален от власт и на изпроводяк правиш това, без да уведомиш коалиционните си другари. Какво си мислиш, че ще им се случи“, запита риторично Станишев.

„Смяната на Петков с Василев е едно и също. Василев първи обяви, че няма да подновим договора с „Газпром“. Когато правиш такова действие, трябва да си сигурен, че си осигурил алтернатива на приемлива цена. Това е пълен авантюризъм. Това поставя под риск не само „Топлофикация“ София, но и хиляди предприятия и десетки хиляди работни места“, уточни той.

„Ситуацията в международен план е много напрегната. Няма как количествата от „Газпром“ скоро да бъдат компенсирани“, категоричен е той.

Поведението на ПП е крайно безотговорно, но БСП носи солидарна отговорност, подкрепяйки това правителство. Големият риск за БСП на тези избори е да се получи сблъсък между ПП и ГЕРБ. Това би било нормално. Ако БСП пропадне между тях е голям риск.

Според него втечненият газ е много по-скъп.

По думите му политиците трябва да разберат най-сетне, че трябва да има разум, взаимно уважение и търсене на работещи решения. „Стига са се държали като деца в детската градина. Трябва да има диалог“, категоричен бе той.

Станишев е категоричен, че по някои теми опозицията е трябвало да подкрепя управляващите.

Според него Радев не е свалил правителството, а то само е свалило себе си. „Днес се обвиняват във всякакви грехове, наричайки се мафия, това е грозно. Това значи, че те са си го знаели, но за да са на власт, са мълчали. Президентът Радев получи 95% от избирателите на БСП като резултат“, припомни Станишев.

Политикът е категоричен, че сегашните укори на БСП към президента, ще им изиграят лоша шега.

Според него БСП е била хвърлена на чуждо поле, за да се сражава с „Възраждане“ и „Атака“. „Най-силното на БСП би било да излезе със силна икономическа програма“, смята той.

Според Станишев наистина социалните политики на това правителство са били позитивни и добри за българите.

„Не мога да кажа кой с кого ще е след вота. Говори се за възстановяване на тройната коалиция във вида на досегашните управляващи без ИТН. Моето притеснение обаче е, че хората са изплашени за бита и отоплението си“, каза той.

По думите му БСП трябва да има своя физиономия и да започне да води хорото.