Логически и политически най-закономерна е коалиция между първите две сили, но и двете имат много политически интереси от гледна точка на тяхната идентичност и много издълбани ровове, междуличностни.

Това заяви по БНТ евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Сергей Станишев.

"Бих препоръчал малко да заровят егото, защото от това състояние губят всички политически сили. По отношение на ПП-ДБ - да спрат да се държат като в детската градина. С 64 депутати не можеш да се държиш все едно, че имаш 100 или 120.

Когато се казва от страна на ГЕРБ, и Борисов го изигра добре това - "Представете кабинет!" - да представиш в тази ситуация предимно политически кабинет от фигури разделителни и дразнещи за другата страна - ами това е пряк път към нищото", каза той.

Станишев призова политическите сили да поемат своята отговорност.

"Политиката е най-вече отговорност и лидерство. Вече две години наблюдаваме един и същи сюжет - правят се някакви маневри, имитация на опити за съставяне на правителство, колкото да се прехвърли отговорността и да не изглежда някой виновен за поредните извънредни избори. Защото за две години какво имаме - нищо.

Нинова: Българският народ да каже съгласен ли е да се проповядва джендър идеология в училищата

Пет избора, за над 500 млн. лв може би похарчени, и неспособност да формираш стабилно управление, което е скандално, защото държавата е застинала. По време на криза и война, на 300-400 км. у нас, ние не можем, политиците, да излъчат стабилно правителство, което да кове закони, да осъществява ПВУ и да решава икономическите и социални проблеми в страната. И това подрива доверието в политиците като цяло", посочи той.

По неговите думи евентуална подкрепа от страна на БСП за кабинет на ГЕРБ би обезличило още повече социалистическата партия.

Станишев се противопостави и на инициативата на БСП срещу изучаването на джендър идеология в училищата, като я определи като измислена тема. "Това не е основния проблем на България. Прочетете какво пише в учебниците - не виждам заплаха", посочи той.

Бившият премиер не е съгласен и с позицията на социалистите за отлагането на присъединяването ни към еврозоната. Той напомни, че има решение на Конгреса на БСП, одобрено с голямо мнозинство, което подкрепя приемането на еврото у нас. Предупреди и че с липсата на ясни позиции относно приоритетите на страната има риск да се окажем в периферията на ЕС.

"Лявото не може да бъде сведено до елементарно социално - социалните помощи - това е благотворителност, а не политика, ако само дотам се сведе. Лявото включва борба за демократичните устои на държавата, за свобода на медиите, върховенството на закона, защита индивидуалните права на всеки, особено на по-уязвимите. БСП е имала силна позиция и доверие на избирателите, когато консолидира лявото около себе си и спечели доверието на поне част от центъра.

Защото повечето българи се идентифицират като центристи, каквото и да означава това. А да се хвърлиш в състезание с крайните националисти, а с това се занимава сегашното ръководство на БСП, е безперспективно, защото ти играеш на чужд терен, те са по-автентични от теб. Освен това отблъскваш други избиратели и от лявото, и от центъра и резултатът е налице", изтъкна Станишев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук