Христо Иванов като е загрижен за г-н Чолаков, отговори ли на всички въпроси за Върховния касационен съд, за близостта си председателя, за близостта си с главния прокурор. Отговори ли дали е предлагал заместник-главни прокурори?

Това заяви заместник-председателят на ДПС Станислав Анастасов пред bTV по повод твърдения на Христо Иванов, че Делян Пеевски бил особено „загрижен“ за председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Според Анастасов, Христо Иванов използва една стара тактика на тоталитарния режим, вместо да отговоря на въпроси, които около него са много, изведнъж ги забравя и започва да говори за нещо други и за културни проекти.

„Личните обсесии на Христо Иванов не са тема на съдбната реформа“, подчерта той.

„Дали той е освободил запорите на Прокопиев от КПКОНПИ за 200 млн.?“, попита той.

По думите му, Иванов опитва се да кадрува в цялата съдебна система – някъде успешно.

„ДПС е само едно, има председател, има свое ръководство. Председатели са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров“, заяви Анастасов.

„Колегите тотално се отклониха от избирателите, не се занимават с техните проблеми“, каза той по адрес на „дерибеите“ в партията.

„Очевидно онези хора около Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Илхан Кючюк са се поставили в услуга на президента. Нищо, че президента унижи избирателите на ДПС в миналото“, заяви той.

По думите му, те имат общи цели, имат общи тактики, общи действия. Христо Иванов също участва в това.

„Дерибеите си взаимодействат с президента“, посочи Анастасов.

Попитан дали ДПС има председател дерибей в лицето на Джевдет Чакъров, той отговори: „Да, за съжаление“.

Анастасов заяви, че Чакъров е насочвал обществени средства за лична полза. Лобирал е за това.

„На път е да се случи, но няма да се случи“, изтъкна той.

Той добави, че постъпват множество сигнали за злоупотреби от страна на тези хора. Те са изпратени до прокуратурата и до ДПС, за да са наясно от партията какво се случва. 

Заместник-председателят на ДПС отрече твърденията, че областните структури на партията са против Делян Пеевски и хората около него.

„Категорично не е вярно. Моята структура в Хасково стои зад мен и думите ми.

Знаят какво правя аз и какво Аталай искаше да прави там. Той затова е гузен. Доста нередности. Да кара фирми да изпълнява определени поръчки“, разкри той.

Анастасов обеща, че скоро ще бъдат изнесени конкретни данни.

„Повярвайте ми, става дума за много грозни изпълнения, които няма как да позволим. Затова не е напразна реакцията на г-н Пеевски да иска ново начало за партията, за България“, посочи той.

„Няма да се ограничим само с дерибеите в ДПС“, допълва той.

„Хората искат истинска правосъдна реформа, която не се случи с Христо Иванов. Направихме това, което той искаше, както той искаше.

Сега се сърди на всички. Само Венецианската комисия не е обвинил, но предполагам, че е въпрос на време“, коментира той.

По повод разговорите, инициирани от „Има такъв народ“ за съставяне на правителство, той каза: „Това е едно шоу, което върви“.

„Като няма 121 гласа, няма как“, добави той.

Според него, истинският шанс за правителство е бил с първия мандат.

На въпрос кой би си партнирал с „ДПС на Пеевски“, той отговори: „Всички. Може би без „Възраждане“, разбира се. Дори и този Христо Иванов си партнираше с ДПС“.

„Всички шансове за правителство са изгубени. Отиваме на избори. На избори никой не си партнира с никого. Тези разговори приключиха преди 2 седмици“, посочи заместник-председателят на ДПС.

Ще бъдете приятно изненадани. Ще има ново начало в ДПС, ще има ново начало за България. Това вече се случва“, заяви той.

Водещата Мария Цънцарова потърси сметка защо Делян Пеевски отказва покани за интервюта, особено нейните покани, и настоя Анастасов лично да му предаде нейната покана да участва в сутрешния блок.

„Не мога да ходатайствам. Вашите колеги ще се разсърдят“, отвърна тактично Анастасов.

„Сигурен съм, че някой ден желанието ви ще се сбъдне“, добави той.