Подалият оставка лидер на "Да, България" Христо Иванов не изключи възможността Рая Назарян да бъде свалена от поста председател на парламента, за да бъде осигурена възможност на президента Румен Радев да посочи премиер, който не е обвързан с Пеевски.

Това той призна пред журналисти в парламента, с което потвърждава думите на лидера на ДПС Делян Пеевски, че е готвен заговор за свалянето на председателя на парламента Рая Назарян, именно с тази цел - да бъде сложен удобен за ПП-ДБ и за президента Радев нов служебен премиер, за което първо БЛИЦ писа.

"Темата не е госпожа Рая Назарян, темата е - ако се стигне до избори, защото още не сме сигурни какво още се случи с третия мандат, да може да бъде осигурена алтернатива за президента за избор на потенциален кандидат за премиер, която да не е обвързана с Делян Пеевски", обясни Христо Иванов, цитиран от БТА, но удобно подмина факта, че "късата листа", от която президентът трябва да назначи служебен премиер, е измислена от него в конституционните промени, прокарани в 49-ото НС. 

Христо Иванов е човекът, който нареди 10-те позиции, от които държавният глава трябва да избира кандидати за министър-председател и, както вече стана ясно, нито един от тях не става за този пост, което връзва ръцете на Радев в този момент.

Освен това - опитът да бъде свален председател на парламента, без да има основания за това, само защото трябва да се удовлетвори партиен интерес, е наистина заговор срещу държавността.

В отговор на информациите за "заговор" срещу Назарян, което Христо Иванов потвърди, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че ако се намери ново мнозинство, което да свали Рая Назарян, ще срещне един много гневен ГЕРБ, без да уточни какво значи това. 

Самата Рая Назарян заяви: "Не съм дала нито един повод, за да се налага каквато и да било смяна на председателя на Народното събрание. Напротив, точно обраното, смятам, че съм положила много усилия и до момента е възвърнат диалогът между различните партии, има някаква последователност, някаква полезност на законодателната инициатива и в този смисъл поводи за подобни хипотези няма".

Пред медиите Христо Иванов потвърди думите на Делян Пеевски, че е провеждал срещи с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и добави, че той е „важен институционален играч, с който ние сме обсъждали отделни аспекти на реформата“. Публично обаче Христо Иванов винаги се е изказвал остро срещу Сарафов.

Христо Иванов подчерта, че "никога не е разговарял, пряко или по телефона, с Ахмед Доган". Каза още, че не е обсъждал предложението си за "тактически" действия с Ахмед Доган за ограничаване на влиянието на Делян Пеевски с партньорите си в "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Аз не съм коментирал това с тях и не ми е работа. Аз съм обикновен гражданин, който изказва своето мнение", каза той в отговор на въпрос.